INFONET-468X60-BANNER

Novi Sad dobija most od 2,4km

02.06.2020. | Zdravko Grumić | Novosti

Za budući četvrti novosadski most, koji će veliku evropsku reku premostiti uzvodno od postojeća tri i biti sastavni deo zapadne obilaznice grada, završen je ovih dana generalni projekat posle čega sledi nastavak neophodne procedure do dobijanja građevinske dozvole i početka gradnje.

Izgradnja novog drumskog mosta preko Dunava u Novom Sadu slovi u planovima razvoja grada kao jedan od prioritetnih projekata za čiju je realizaciju podrška stigla sa najviših mesta u državi, od predsednika Republike i od Vlade Srbije koja ga je nedavno proglasila projektom od nacionalnog značaja. Planirana vrednost mosta sa obilaznicom oko Novog Sada, kako je zvanični naziv tog projekta, iznosi 15 milijardi dinara. Ranije je najavljeno da će tu kapitalnu investiciju zajednički realizovati Republika, Pokrajina i Grad Novi Sad.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Taj most biće od izuzetnog značaja jer će, u prvom redu, rasteretiti sve gušći saobraćaj u gradu i posebno rešiti problem gužvi u "špicevima" na Mostu slobode i bulevarima. Uz to, predstavljaće funkcionalnu vezu koja će, preko Bulevara Evrope, povezati auto-put E-75 sa budućim Fruškogorskim koridorom, a preko njega sa auto-putem Beograd - Šid i putnim pravcima ka jugu Srbije i Republici Srpskoj odnosno BiH - kaže, za "Novosti", Dušan Miladinović, direktor JP Urbanizam Zavoda za urbanizam.

Miladinović napominje da je neophodnost realizacije tog projekta potvrdila i stručna Studija saobraćaja koju je preduzeće naručilo tim povodom. Dužinom od gotovo 2,4 kilometra novi most, čiji će se veći deo "protezati" preko kopna, biće najduži novosadski i jedan od najdužih na čitavom toku Dunava.

Na gradskoj strani počinjaće praktično od kružnog toka kod Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla, pa će preko Ribarskog ostrva izaći na desnu obalu, na obilaznicu kod Sremske Kamenice, gde se nastavlja na saobraćajnicu prema Rumi a zapadnim pravcem prema Beočinu i hrvatskoj granici.

- Generalnim projektom predviđena je betonska konstrukcija a moguće je da njegovom daljom razradom neki delovi budu i metalni. Poprečni presek mosta je "promenjiv" jer su iznad reke predviđene samo kolske saobraćajnice, a na drugim delovima imaće sa obe strane biciklističke i pešačke staze - precizira Miladinović.

Dodatna razrada i dizajna mosta doprineće ne samo njegovom, nego i atraktivnijem izgledu čitavog grada, pogotovo ako se posmatra sa sremske strane, odnosno sa fruškogorskog prilaza.

Planirano je da u narednom periodu u Novom Sadu bude izgrađen još jedan drumski most, nizvodno od postojećih, koji će biti u produžetku istočnog kraka budućeg drumskog Fruškogorskog koridora. Pripremljen je takođe i projekat za novi novosadski pešačko-biciklistički most koji bi bio praktično "nadograđen" na stubove nekadašnjeg železničkog mosta cara Franje Josifa, koji vire iz Dunava još od Drugog svetskog rata.

 

Komentari: 1

Šumadinac 08.06.2020 23.08.36

Treba praviti autoput Kuzmin-Bačka Palanka-Sombor.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;