INFONET-468X60-BANNER

Javni poziv za rekonstrukciju zgrada u Kraljevu

01.06.2020. | eKapija

Gradsko veće Kraljeva raspisalo je javni poziv za sufinansiranje projekata investicionog održavanja i unapređenja svojstava zgrada na teritoriji grada, a za ove namene iz bužeta je opredeljno 10 miliona dinara.

Kako je podsetio gradonačelnik Predrag Terzić, grad Kraljevo je doneo Odluku o sufinansiranju rekonstrukcije fasada i drugih delova stambenih zajednica na teritoriji grada Kraljeva. Prethodne godine za ove namene opredeljeno je 10.000.000 dinara i devet stambenih zajednica dobilo je sredstva od grada Kraljeva, navodi se na sajtu grada.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Kako bi, zajedno sa sredstvima koje je stambena zajednica prikupila od vlasnika stanova, uspeli ili da rekonstruišu fasadu zgrade ili da izvedu druge investicione radove, određeni broj vlasnika stanova u stambenim zgradama imao je želju da izvrši rekonstrukciju i svojih stambenih objekata, međutim, ili nisu imali dovoljno sredstava na računima svoje stambene zajednice ili nije postojala odgovarajuća projektno-tehnička dokumentacija. U budžetu za 2020. godinu opredeljeno je takođe 10.000.000 dinara i očekujem da će veći broj stambenih zajednica konkurisati sa kompletnom dokumentacijom i sa sredstvima na svojim računima - izjavio je gradonačelnik, istakavši da grad Kraljevo može da obezbedi do 50% iznosa ovih sredstava.

Terzić je dodao da postoji interesovanje i onih stambenih zajednica koje su prethodne godine opredelile određeni iznos sredstava i zajedno sa sredstvima grada izvršile rekonstrukciju dela fasade. Ove godine žele da nastave i grad će, u skladu sa pravilnikom, izvršiti bodovanje i, nakon završetka konkursa, raspodeliti sredstva.

Period za prijavu i predaju dokumentacije je od 3. do 18. juna.

Prema rečima gradonačelnika, određene stambene zajednice ili nisu imale dobru projektno-tehničku dokumentaciju ili nisu imale novac na računu, pa nisu ispunjavale uslove kako bi mogle da povuku sredstva od grada.

- Imali smo slučaj stambene zajednice koja nije na vreme izabrala izvođača radova i nije završila sve radove na rekonstrukciji fasade kako bi mogla da povuče sredstva iz budžeta grada Kraljeva, tako da je ukupno potrošeno oko 6.400.000 dinara, a preostalih 3.600.000 dinara je preusmereno u druge svrhe. Očekujemo da ćemo ove godine potrošiti svih 10.000.000 dinara jer smo ih namenili kako bismo pomogli ljudima koji žive u zgradama koje su stare i oštećene. Na taj način, kada grad Kraljevo započne naplatu toplotne energije prema količini isporučene toplotne energije, a ne prema kvadraturi stambenih objekata, sve stambene zajednice koje su rekonstruisane, čiji su stanovi izgrađeni po principima energetske efikasnosti, trošiće manje toplotne energije i njihovi računi će biti manji - rekao je gradonačelnik, dodajući da očekuje da će grad Kraljevo zajedno sa jednom evropskom bankom uspeti da dođe do rešenja koje će omogućiti vlasnicima stanova na teritoriji grada Kraljeva da izvrše rekonstrukciju svojih zgrada i stanova, pri čemu će cena biti izuzetno povoljna. Prema njegovim rečima, na osnovu ušteda toplotne energije biće izvršena rekonstrukcija zgrada.

 

Komentari: 1

Šumadinac 01.06.2020 14.11.02

U taj program ulazimo i mi koji živimo u individualnim stambenim objektima? Ako ne, zašto ne? Dakle naše zajedničke pare odlaze na finansiranje privatnih fasada... Vrlo zanimljiva politika.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;