INFONET-468X60-BANNER

Najstarije jezgro prestonice dobiće nekoliko modernih naselja

25.05.2020. | Novosti

Na Dorćolu, najstarijem prestoničkom jezgru na opštini Stari grad, u toku je izgradnja dva stambeno-poslovna kompleksa i višespratnice, koji će svojim gabaritima i izgledom znatno promeniti panoramu ovog dela grada. Najdalje je odmakla izgranja "K-distrikta", modernog naselja koje se nalazi preko puta zoološkog vrta i bivše zgrade fabrike "Beko", dok su radovi na projektima "Novi Dorćol" u Venizelosovoj ulici 29 i "Dorćol centar" u Ulici cara Dušana 35 započeti početkom ove godine.

Donji Dorćol poslednjih godina doživljava pravu ekspanziju. Novi objekti ubrzano niču, prvenstveno na mestima bivših fabrika.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

U starom jezgru grada prvo je počeo da se gradi poslovno-stambeni kompleks "K-distrikt", a koji se uveliko uzdiže uz Savu nedaleko od Kalemegdanske tvrđave. Grubi građevinski radovi na izgradnji prve faze ekskluzivnog naselja su završeni, trenutno se ugrađuje stolarija i radi fasada, a potom sledi unutrašnje opremanje. Kada se završe sve tri faze, projekat holandske firme Pinakl i srpske kompanije AGNS INVEST d.o.o. iz Novog Sada, prostiraće se na 115.000 nadzemnih kvadrata, a imaće dve podzemne etaže.

Vrednost radova procenjuje se na oko 200 miliona evra, a objekat se nalazi uz bivšu zgradu fabrike "Beko", koju je ruska firma Marera porperties nedavno pretvorila u Kalemegdan business center. Rok za završetak prvih pet zgrada u okviru faze A bio je 5. maj ove godine, ali zbog pandemije radovi će kasniti određeni period.

U Venizelosovoj ulici 29, početkom januara počeo je rad na projektu "Novi Dorćol", modernom višenamenskom kvartu na mestu nekadašnje fabrike liftova David Pajić Daka. Investicija vredna 130 miliona evra biće realizovana kroz dve faze, od čega će u prvoj biti izgrađeno šest višespratnica sa 225 stanova različite kvadrature.

Zanimljivo je da će zgrada "Platnare", industrijskog objekta sa početka 20. veka koji se nalazi u okviru parcele, biti rekonstruisana i usklađena sa novim projektom. Kompleks će se po završetku prostirati na oko dva hektara i imaće 110.000 kvadrata bruto prostora, a stanarima će na raspolaganju biti više od 500 stambenih jedinica. Investitor ovog ambicioznog projekta je Daka inženjering, firma koja je realizovala i kompleks "A blok" na Novom Beogradu. Takođe će se u okviru naselja nalaziti i vrtić, a gradiće se i podzemna garaža u kojoj će mesta biti za 700 automobila.

Stare udžerice i barake koje su se nekada nalazile u Ulici cara Dušana 35 kranovi i mašine uklonile su radi realizacije projekta "Dorćol centar", koji će se graditi na parceli od 3.100 kvadrata, dok će građevinska površina biti 16.000 metara kvadratnih. Investitor je domaća kompanija Krug investicija, a u planu je da se napravi podzemna garaža na tri nivoa sa 150 parking mesta, dok će se u prizemlju objekta nalaziti 11 poslovnih prostora za izdavanje. Zgrada će imati prizemlje, četiri sprata i potkrovlje, a za njeno projektovanje bio je zadužen biro Potka d.o.o.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;