INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pobedničko rešenje konverzije fabrike "Đuka Dinić" u kompleks mešovite namene

03.04.2020. | Aleksandra Kekić | eKapija

Privredno društvo Monicom iz Niša, u saradnji sa Građevinsko-arhitekonskim fakultetom Univerziteta u Nišu, raspisalo je Konkurs za idejno rešenje konverzije industrijskog kompleksa fabrike za preradu kože "Đuka Dinić" u Nišu u kompleks mešovitih funkcija. Prvu nagradu osvojio je tim koji se prijavio pod šifrom "OFF0N". Reč je diplomiranim inženjerima arhitekture, Esmi Hodžović, Jasminu Ličini, Semiru Turkoviću i Zijadu Hasanagiću.

Pobedničko rešenje konverzije fabrike

Pobedničko rešenje (autori: Esma Hodžović, Jasmin Ličina, Semir Turković i Zijad Hasanagić)

- Za konkurs smo saznali na Arhitektonskom fakultetu u Nišu, jer je bio predviđen kao deo semstralnog zadatka iz predmeta "Revitalizacija i konverzija u arhitekturi" pod mentorstvom prof. dr Branka Turnšeka. Zadatak je bio veoma interesantan, a konkurs je bio svojevrstan test za nas, da vidimo gde je naše mesto među kolegama. Smatrali smo da je tema veoma pogodna za nas i da možemo svi dosta da doprinesemo finalnom radu - rekao je Jasmin za eKapiju.

Kada je reč o projektu, postojeći kompleks je deo veće celine industrijskog brownfielda. Zatvoren je, a objekti su prazni i neiskorišćeni. Postojeća parcela nekadašnje fabrike kože ima ukupnu površinu nešto više od 4ha, na kojoj se trenutno nalazi 14 objekata ukupne površine od oko 20.000m² proizvodno-skladišnog prostora i 1.000m² komercijalno-poslovnog prostora.

- Ideja je bila kompleks dobije epitet harmoničnog višenamenskog prostora u korelaciji sa blizinom reke, centrom grada i glavnim gradskim saobraćajnicama. Dispozicija položaja novih objekata, kao i sadržaja, projektovana je tako da pešački pravci budu jasno naglašeni, a funkcije objekata raspoređene na čvorištima datih pravaca. Tržni centar i kulturno-poslovni objekat su u neposrednoj blizini, dok se stambeni objekti nalaze po obodu kompleksa - objašnjava Jasmin.

Dodaje da su formiranjem pešačkih staza i saobraćajnica dobili prostor za volumensko formiranje objekata prema njihovoj nameni. Objekat iz sektora C nadogradili su sa dve etaže, kreirajući savremen tržni centar, koji je postao visinski reper za ostale objekte.

- Novoplanirani stambeno-poslovni objekti ka reci Nišavi su spratnosti P+3, kako bi se maksimalno iskoristio njihov polažaj i vizura ka reci. Između njih se pruža pravac ka unutrašnjosti kompleksa kroz dve etaže postojećeg objekta, koji se završava na trgu ispred paviljona. Paviljon je najmanje spratnosti, P+1, kako bi svojim volumenom delovao kao deo trga. Stambeno-poslovna zgrada na zapadu je spratnosti P+2, kako bi se oslobodila vizura sa postojeće saobraćajnice ka hotelu - kaže Ličina.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;