INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gradi se dalekovod Kragujevac-Kraljevo

27.03.2020. | RTS

Direktorka EMS AD Jelena Matejić i predstavnik konzorcijuma izvođača radova Mladen Žujković, u prisustvu ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, potpisali su Ugovor o izgradnji 400kV dalekovoda od TS Kragujevac 2 do TS Kraljevo 3.

Ministar Antić kazao je da je visokonaponski dalekovod od Kragujevca do Kraljeva, za čiju izgradnju smo potpisali ugovor, prvi infrastrukturni objekat nakon uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, što dovoljno govori o izuzetnom značaju ovog projekta u okviru Transbalkanskog koridora za prenos električne energije.

Reč je o dalekovodu koji predstavlja deo druge sekcije Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, projekta od posebnog nacionalnog i regionalnog značaja koji će omogućiti sigurno i stabilno snabdevanje električnom energijom korisnika na teritoriji Srbije i istovremeno spojiti tržišta Istočne i Zapadne Evrope.

Finansiranje se realizuje sredstvima zajma u iznosu od 15 miliona evra, koji je EMS-u odobrila Nemačka razvojna banka KfW (uz državnu garanciju), donacijom EU u iznosu od 6,5 miliona evra.

Jelena Matejić je istakla da je dalekovod koji se gradi od ogromnog značaja za stabilnost i sigurnost napajanja električnom energijom u centralnoj Srbiji, ali i da je od velikog regionalnog značaja, jer će biti važan deo tog jedinstvenog energetskog koridora u ovom delu Evrope.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;