BLANKO-970X250-BANNER

Gradnja brane "Svračkovo" veliki građevinski poduhvat

13.03.2020. | RTS

Sa prvim lepim danima, u Arilju su nastavljeni radovi na izgradnji brane "Svračkovo", budućeg veštačkog jezera i akumulacije na Rzavu, koja će vodom snabdevati veći deo Zapadne Srbije. Radovi za koje je ove godine Vlada Srbije obezbedila 480 miliona dinara, počeli su 2012. godine. Završetak Akumulacije se očekuje za tri godine.

Na Rzavu, osam kilometara uzvodno od Arilja, u "srcu" buduće brane, po završetku četiri tunela, najvećeg optočnog tunela temeljnog ispusta, vodozahvatnog i energetskog tunela, radovima na vodozahvatnoj kuli i šahtnom prelivu, nastavljena je gradnja akumulacije "Svračkovo".

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Radimo betonske radove na optočnom tunelu, šahtnom prelivu, vodozahvatnoj kuli do kote 390, kako bi smo bezbedno omogućili skretanje reke nizvodno i obezbeđivanje uslova za dalju gradnju - objašnjava Slavica Avramović, rukovodilac službe investicija JP "Rzav".

Nastavak i brzina radova na zahtevnoj i zbog terena specifičnoj brani, umnogome zavise od sanacije leve obale reke.

- Teren je dosta složene geološke strukture tako da nizvodni deo ima dosta velikih radova na stabilizaciji kosina - kaže Slobodan Mitić, tehnički direktor projekta.

Po završetku sanacije, kako se očekuje, krajem ove ili početkom naredne godine, uslediće izmeštanje Rzava.

- Najbitnije za ovu godinu je da završimo ovu vodozahvatnu kulu, objekat koji se nalazi u samoj akumulaciji, drugi objekat čaknog preliva i, ono što je najvažnije, probaćemo da rešimo svu stabilizaciju leve obale, uradimo slapište, time konačno skrenemo reku i počnemo da nasipamo branu - navodi Zoran Barać, direktor JP "Rzav".

Rzav će biti izmešten i skrenut u takozvani optočni tunel izgrađen kroz planinu. U suvom koritu reke, uslediće izgradnja brane, budućeg 9 kilometara dugačkog i, na pojedinim mestima, do 600 metara širokog jezera, zapremine 27 miliona kubika vode.

Osim za vodosnabdevanje, brana "Svračkovo" kojom će biti zamenjen, decenijama privremeni zahvat regionalnog sistema, namenjena je i za sprečavanje poplava, oplemenjivanje malih voda tokom sušnog perioda i proizvodnju električne energije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;