INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gradnja istraživačkog centra u Zemunu krajem 2020.

08.01.2020. | Tanjug

Izgradnja centra "Verokio" u kome će se izvoditi najsavremeniji eksperimenti iz oblasti fizike i visoke tehnologije u saradnji sa CERN-om, počeće krajem 2020. godine, a završetak objekta u okviru Instituta za fiziku u Zemunu očekuje se za dve godine, rekao je direktor Instituta Aleksandar Bogojević.

On ističe da je reč o jednom od prioritetnih projekata Vlade Srbije u oblasti inovacija u čiju gradnju će biti uloženo 5 mil EUR.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ideju za izgradnju Verokia, koji bi okupljao naučnike iz celog sveta, podržali su Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN), Mreža nacionalnih instituta Italije (INFN) i najveće naučno postrojenje u Nemačkoj (DESY).

- Izgradnja tog centra, kao malog dela CERN-a, idealan je način da jedna mala zemlja uskoči i da se takmiči u prvoj ligi u nauci - kaže Bogojević za Tanjug.

Jedna od dve zgrade, ukupne površine oko 4.000m2² koje će biti izgrađene u dvorištu Instituta, biće namenjena za rad oko 50 najboljih studenata završnih godina i postdiplomaca različitih profila - inženjera, fizičara, biologa, dizajnera - okupljenih oko određenih projekata.

Zamisao je, kaže Bogojević, da "Verokio" bude inkubator razvoja "škole budućnosti" i koncepta kvalitetnog obrazovanja za 21. vek.

- Naš obrazovni sistem je pravljen za 19. vek i industrijsko doba. Međutim, mladi danas treba da imaju mnogo šire obrazovanje, da budu fleksibliniji, celog života uče i nauče da cene različite kreativnosti, a to će pružiti naš centar - ističe Bogojević.

Podseća da se u zemunskom Institutu nalazi najveći superračunarski centar u regionu i dodaje da će "Verokio" podstaći i razvoj visokotehnološkog sektora u Srbiji.

- Poslednjih godina u našem IT sektoru je bilo neočekivanih prodora, a sada treba kreirati ambijent da i genetičari i istraživači iz drugih oblasti dolaze u Srbiju i osmišljavaju rešenja ne samo za naše tržište, već i za tržišta SAD-a, Švajcarske... - navodi Bogojević.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;