INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Danas otvaranje deonice Turskog toka

08.01.2020. | Tanjug

U Turskoj će danas (08.01.2020) svečano biti puštena u rad deonica gasovoda Turski tok, kojom će gas od ruske Anape do turskog mesta Kijikej ići cevima ispod Crnog mora.

Svečanom otvaranju će, prema ranijim najavama domaćina, turskog predsednika Redzepa Tajipa Erdogana, prisustvovati veliki broj zvaničnika, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina i bugarskog premijera Bojka Borisova.

Rusija inače gradi Turski tok sa dva cevovoda, a ukupan kapacitet je oko 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Prvi krak gasovoda je namenjen snabdevanju domaćeg tržišta Turske, a drugi za zemlje južne i jugoistočne Evrope, dok je kapacitet svakog kraka gasovoda po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Drugi krak gasovoda ide od Turske kroz Bugarsku preko Srbije a zatim dalje do Mađarske, a u planu je da se nastavi prema Slovačkoj i Austriji.

Prve količine gasa iz Turskog toka poteći će kroz magistralni gasovod u Srbiji u drugoj polovini godine, najverovatnije u oktobru, kada počinje sledeća gasna sezona, najavio je ranije ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Završeno je polaganje cevi duž gasovoda u našoj zemlji od 403 kilometara, rekao je Antić Tanjugu i dodao da je ostalo da se završe merne stanice i velika kompresorska stanica u okolini Žabara, koja treba da obezbedi punu funkciju gasovoda. Kompresorska stanica kod Žabara trebalo bi da bude gotova u drugoj polovini ove godine.

Po puštanju kompresorske stanice u Bugarskoj i pomenute stanice u Srbiji, biće obezbeđen neophodan pritisak da bi taj gas nastavio da teče ka Mađarskoj i dalje do centralno-evrpskih gasnih skladišta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;