INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pola milijarde evra za sportsku infrastrukturu

30.12.2019. | Novosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na predstavljanju Programa "Srbija 2025" rekao je da je ulaganje države u sistem sporta najveće ikada u svim segmentima, pa i u sportskoj infrastrukturi. Najavio je ulaganja u narednih pet godina od pola milijarde evra.

- Danas imamo 265 odsto više medalja na godišnjem nivou, nego što smo imali u periodu od 2000. do 2014. godine - poručio je Vučić. - Ulaganjem u sportsku infrastrukturu država ulaže u zdravlje građana svih uzrasta i unapređenje kvaliteta provođenja slobodnog vremena u svim krajevima Srbije.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Novosti su imale uvid u plan investicija u sportsku infrastrukturu:

Fudbal

Gradiće se Nacionalni fubalski stadion u Beogradu kao i nove fudbalske arene u Subotici, Loznici, Leskovcu, Zaječaru, Kraljevu, Kruševcu, Vranju, Sremskoj Mitrovici i Novom Pazaru. Svi oni će ispunjavati uslove za učešće u evropskim i svetskim ligama i mogućnost organizacije najvećih međunarodnih fudbalskih takmičenja. Na taj način, kako je rekao Vučić, integrišu ogromne i turističke i privredne potencijale i privlače velike investicije i sadržaje.

Trening-centar

Posle 63 godine od osnivanja, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije dobiće nacionalni trening-centar Srbije. To će prema planovima biti najsavremeniji centar za sport i medicinu sporta Srbije, čime bi postao jedan od pet takvih centara u Evropi. Njega bi činila multifunkcionalna dvorana u Košutnjaku pri Zavodu za sport i medicinu sporta - prvi put u istoriji Srbija će dobiti nacionalni trening-centar za šest sportova (rvanje, tekvondo, džudo, karate, streljaštvo, sportsko penjanje). U ovom paketu gradiće se ili obnoviti: zgrada sportske medicine u Zavodu za sport i medicinu sporta u Košutnjaku, Kompleks hotela "Trim" pri Zavodu za sport i medicinu sporta (rekonstrukcija), centar vodenih sportova - vaterpolo, plivanje, skokovi i sinhrono plivanje, kao i obnova atletskog stadiona za sve atletske i paraatletske discipline.

Košarka i odbojka

Košarkaši će dobiti novi nacionalni trening-centar gde će na jednom mestu biti zadovoljena potreba svih reprezentativnih selekcija. Od muške, ženske, ali i one 3 na 3. Radiće se i dvorana Sportskog društva "Radnički", otkrio je juče Vučić. Planirana je i izgradnja odbojkaškog nacionalnog trening-centra i u ovom slučaju - na jednom mestu biće sve što je potrebno za sve reprezentativne selekcije (muške, ženske, odbojke na pesku).

Streličarstvo

Gradiće se i strelište u Carevoj ćupriji u Beogradu - nacionalni trening-centar za streljaštvo, a u Kladovu biće obnovljen i izgrađen Omladinsko-sportski kamp "Karataš". Na taj način postaće trening-centar za mlađe (kadeti, juniori) reprezentativne selekcije Srbije i održavanje nacionalnih i međunarodnih omladinskih manifestacija i kampova.

Gradnja i obnova bazena

Kako u Beogradu 40 godina nije izgrađen nijedan bazen, a standardizacija se bitno promenila u svim aspektima, Programom "Srbija 2025" predložena je izgradnja, odnosno adaptacija: Centra vodenih sportova pri Zavodu za sport i medicinu sporta, bazena na levoj obali Dunava u Beogradu (izgradnja), zatvorenog kompleksa bazena za održavanje velikih takmičenja u Beogradu... Obnoviće se SC Voždovac i bazeni Partizana na Banjici. Završiće se kompleks bazena u Vrnjačkoj Banji - gde će biti smešten nacionalni trening-centar za vaterpolo. A, biće izgrađen i zatvoreni bazen u Kraljevu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;