Pola milijarde evra za sportsku infrastrukturu

30.12.2019. | Novosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na predstavljanju Programa "Srbija 2025" rekao je da je ulaganje države u sistem sporta najveće ikada u svim segmentima, pa i u sportskoj infrastrukturi. Najavio je ulaganja u narednih pet godina od pola milijarde evra.

- Danas imamo 265 odsto više medalja na godišnjem nivou, nego što smo imali u periodu od 2000. do 2014. godine - poručio je Vučić. - Ulaganjem u sportsku infrastrukturu država ulaže u zdravlje građana svih uzrasta i unapređenje kvaliteta provođenja slobodnog vremena u svim krajevima Srbije.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Novosti su imale uvid u plan investicija u sportsku infrastrukturu:

Fudbal

Gradiće se Nacionalni fubalski stadion u Beogradu kao i nove fudbalske arene u Subotici, Loznici, Leskovcu, Zaječaru, Kraljevu, Kruševcu, Vranju, Sremskoj Mitrovici i Novom Pazaru. Svi oni će ispunjavati uslove za učešće u evropskim i svetskim ligama i mogućnost organizacije najvećih međunarodnih fudbalskih takmičenja. Na taj način, kako je rekao Vučić, integrišu ogromne i turističke i privredne potencijale i privlače velike investicije i sadržaje.

Trening-centar

Posle 63 godine od osnivanja, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije dobiće nacionalni trening-centar Srbije. To će prema planovima biti najsavremeniji centar za sport i medicinu sporta Srbije, čime bi postao jedan od pet takvih centara u Evropi. Njega bi činila multifunkcionalna dvorana u Košutnjaku pri Zavodu za sport i medicinu sporta - prvi put u istoriji Srbija će dobiti nacionalni trening-centar za šest sportova (rvanje, tekvondo, džudo, karate, streljaštvo, sportsko penjanje). U ovom paketu gradiće se ili obnoviti: zgrada sportske medicine u Zavodu za sport i medicinu sporta u Košutnjaku, Kompleks hotela "Trim" pri Zavodu za sport i medicinu sporta (rekonstrukcija), centar vodenih sportova - vaterpolo, plivanje, skokovi i sinhrono plivanje, kao i obnova atletskog stadiona za sve atletske i paraatletske discipline.

Košarka i odbojka

Košarkaši će dobiti novi nacionalni trening-centar gde će na jednom mestu biti zadovoljena potreba svih reprezentativnih selekcija. Od muške, ženske, ali i one 3 na 3. Radiće se i dvorana Sportskog društva "Radnički", otkrio je juče Vučić. Planirana je i izgradnja odbojkaškog nacionalnog trening-centra i u ovom slučaju - na jednom mestu biće sve što je potrebno za sve reprezentativne selekcije (muške, ženske, odbojke na pesku).

Streličarstvo

Gradiće se i strelište u Carevoj ćupriji u Beogradu - nacionalni trening-centar za streljaštvo, a u Kladovu biće obnovljen i izgrađen Omladinsko-sportski kamp "Karataš". Na taj način postaće trening-centar za mlađe (kadeti, juniori) reprezentativne selekcije Srbije i održavanje nacionalnih i međunarodnih omladinskih manifestacija i kampova.

Gradnja i obnova bazena

Kako u Beogradu 40 godina nije izgrađen nijedan bazen, a standardizacija se bitno promenila u svim aspektima, Programom "Srbija 2025" predložena je izgradnja, odnosno adaptacija: Centra vodenih sportova pri Zavodu za sport i medicinu sporta, bazena na levoj obali Dunava u Beogradu (izgradnja), zatvorenog kompleksa bazena za održavanje velikih takmičenja u Beogradu... Obnoviće se SC Voždovac i bazeni Partizana na Banjici. Završiće se kompleks bazena u Vrnjačkoj Banji - gde će biti smešten nacionalni trening-centar za vaterpolo. A, biće izgrađen i zatvoreni bazen u Kraljevu.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !