IZOLACIJA-468X60-BANNER

Plan uređenja Gradskog stadiona u Subotici spreman za usvajanje

07.10.2019. | Subotica.com

Gradski stadion u Subotici očekuje velika rekonstrukcija jer će se zameniti kompletan objekat. Najavljeni su veliki radovi, početak građevinskih radova je predviđen za proleće, ali preduslov u ovoj fazi je donošenje plana, što je praktično završeno.

Stadion kategorije 4 po UEFA standardima, imaće kapacitet 8.802 sedišta, od čega je 8.506 predviđeno za publiku, 152 mesta za novinare, 40 mesta za novinare sa stolom i 104 VIP mesta.

Gradsko veće, na svojoj 155. sednici, održanoj u petak (4.10.2019) donelo je Odluku o donošenju Plana detaljne regulacije za uređenje kompleksa Gradskog stadiona i njegovog okruženja. Ovaj plan je usvojen posle razmatranja uloženih prigovora, a nakon što je bio na javnom uvidu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kako je navedeno, u pripremi Odluke doneto je Rešenje da se ne radi izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, a upravo jedan od prigovora tokom uvida od strane građana i drugih zainteresovanih subjekata bio je na temu ekologije i zaštite životne okoline.

Među onima koji su dali prigovor i učestvovali u diskusiji našli su se i članovi Atletskog kluba "Spartak", koji su svoje stavove iznosili u ime Sportskog udruženja "Milja". Oni su, između ostalog, sugerisali da stadion treba da zadrži elemente atletskog, što, tvrde, Komisija želi da zanemari u novom Planu. Na ovu primedbu Komisija za izradu planova odgovorila je negativno, uz obrazloženje da se zadržava atletska staza unutar stadiona, tako da sportski objekat predstavlja fudbalsko atletski stadion kao što je bio i do sada, a pored te staze planirane su dve staze za atletske treninge oko pomoćnih fudbalskih terena.

Prigovarači iz Sportskog udruženja "Milja" su dodali primedbu da "oblik rekreativne trim staze koji je predložen u neposrednoj blizini gradske deponije odnosno kanalizacionog kanala koji se nalazi nekoliko desetina metara iza gradskog stadiona ne može se smatrati ozbiljnom alternativom stazi koja se nalazi u zelenilu i ima oblik izuzetno kvalitetnog polukruga kako je to sada slučaj". Dodali su takođe i da je neophodno zadržati šumu, odnosno zelenilo koje tokom leta daje neophodnu hladovinu za treniranje i rekreativno bavljenje sportom, kao i da je neophodno predvideti prikladan parking za prijem posetilaca novog sportskog objekta.

Komisija je odgovorila da će šuma biti posečena ali sa jasnim planom pošumljavanja autohtonim vrstama, dok je za parking prostor konstatovano da unutar ograđenog dela stadona i na okolnim javnim površinama ima dovoljno parking prostora za planirani kapacitet stadiona.

Plan uređenja Gradskog stadiona je Gradsko veće usvojilo, sada još treba da prođe kroz skupštinsku proceduru, nakon čega se može krenuti u faznu realizaciju, odnosno građevinske radove.

Kako je ranije najavljeno rekonstrukcija će se izvoditi fazno, a radovi će se finansirati iz gradskog i republičkog budžeta. Početak radova očekuje se na proleće 2020. godine, a procenjuje se da bi trebali da traju 20 meseci.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;