IZOLACIJA-468X60-BANNER

Obnovljeno više od 80 objekata, prepolovljena potrošnja energije

11.12.2019. | RTS

Sredstvima iz budžetskog fonda energetske efikasnosti za četiri godine obnovljeno je više od 80 javnih objekata, u kojima je prepolovljena potrošnja energije. Dodatne uštede očekuju i školski objekti u šest lokalnih samouprava koji su bili u projektu nemačko-srpske razvojne saradnje "Energetska efikasnost u javnim zgradama".

Ilustracija (www.pixabay.com)

Dobru izolaciju, stolariju i grejanje iz obnovljivih izvora, od 2015. dobio je veliki broj škola i vrtića: u Priboju, Bajinoj Bašti, Apatinu, Nišu, Užicu i Kraljevu. Pomoć im je dragocena jer su ti objekti bili među najvećim rasipnicima energije.

- Mi pravimo značajne uštede jer menjamo fosilna goriva, smanjujemo potrošnju energenta u javnim objektima što se na kraju odražava i na naš budžet - ukazuje Saša Vasilić, zamenik predsednika Opštine Priboj.

Za energetsku obnovu tih objekta nemačka Vlada je pružila tehničku podršku lokalnim samoupravama. Napravljena je Nacionala tipologija vrtića i škola uz plan energetskih ulaganja.

- Nemačka nastavlja da podržava srpski energetski sektor, a energetska efikasnosti je naročito važna jer doprinosi borbi sa klimatskim promenama, smanjenju emisija štetnih gasova i tehnološkom razvoju - ističe Leoni Rajmers, šefica za razvojnu saradnju u Ambasadi Nemačke.

Iz Vlade najvljuju da će uskoro formirati i posebni fond Energetske efikasnosti u koji će se slivati 10 miliona evra od potrošača i proivođača energije. Još toliko pomoći stići će od Evropske komisije.

- Imaćemo 20 miliona evra prema jedinicama lokalne samouprve, ali bitno je i građanima jer ćemo ići na to da se sređuju stambene zgrade - napominje Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu energetike.

Milica Jovanović Popović, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, ukazuje da je rezultat svega toga da ljudi žive konfornije i bolje uz manju cenu. Na nivou države se, dodaje, štedi se velika količina energije.

Uz podršku GIZ-a već je popisano 22.000 i 500 stambenih zgrada što će ubrzati njihovu energetsku obnovu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;