BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Odzvonilo zapuštenim i prljavim prostorima između zgrada

09.12.2019. | S. Vidačković - M. Stanojković | Novosti

Održavanje prostora između zgrada više neće biti samo na teret stanara, jer novim Statutom Beograda i usvojenim gradskim odlukama ovaj posao pripao je i opštinama. Godinama zapuštene i neosvetljene međublokovske površine i prolazi trebalo bi da se napokon srede uz podršku lokalne samouprave.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Odmah po usvajanju statuta, Opština Zemun popisala je devastirane parcele između blokova zgrada i krenula u sanaciju.

- Upravo smo započeli projekat uređenja međublokovskih površina u Karađorđevoj ulici - navode u Opštini Zemun. - Prema prioritetima, početkom naredne godine radiće se i u Galenici, Zemun Polju i Batajnici. To će ubuduće biti sređene zelene površine sa svim pratećim sadržajima.

I Opština Čukarica krenula je u glancanje međublokovskih unutrašnjih saobraćajnica.

- Nedavno smo završili uređenje u naselju Filmski grad, odnosno u Ulici Miloja Zakića - objašnjavaju u GO Čukarica. - Kod ove nadležnosti, reč je o međublokovskim površinama, odnosno unutrašnjim saobraćajnicama, što ne uključuje međublokovsko zelenilo, koje je i dalje u nadležnosti JKP Zelenilo. Za sledeću godinu planiramo uređenje kako staza, prilaza i stepeništa, tako i unutrašnjih saobraćajnica. Građani pokreću inicijativu za ove radove, nakon čega naše stručne službe izlaze na teren, kako bi se utvrdile mogućnosti za realizaciju.

I Palilulci će imati mogućnost da dobiju ova sredstva, a sređivaće se komunalni prioriteti.

- Već su izdvojena sredstva za izradu projektne dokumentacije za izvođenje ovih radova, oblasti koje će u prvoj fazi biti uređene definisane su na osnovu zahteva građana - navode u ovoj opštini.

Prema rečima Ljubiše Banovačkog, predsednika Udruženja profesionalnih upravnika Beograda, najviše posla biće na Novom Beogradu, jer je tamo najveći broj zgrada.

- Na Novom Beogradu je takav tip gradnje da su zgrade povezane, pa je neophodno redovno održavanje međublokovskih prostora - navodi Banovački za Novosti. - Međutim, to je do sada bila obaveza stanara, a sada će dobiti novac da se pozabave i ovim. Na primer, u Zemunu je manje zgrada nego na Novom Beogradu, pa su mogli pre da počnu sređivanje.

Prema iskustvima upravnika, oni stanari koji su rešili sve probleme u svojim zgradama, mogu da prostor oko višespratnice učine urednijim i lepšim za život.

- Sugrađani koji se od usvajanja novog zakona o stanovanju nisu bavili popravkama u zgradi, moraće prvo da reše rasvetu, fasadu, stolariju, pa tek onda da čiste oko objekta - objašnjava Ljubiša Banovački. - Ostali mogu da krenu da čiste prolaze.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;