INFONET-468X60-BANNER

Odzvonilo zapuštenim i prljavim prostorima između zgrada

09.12.2019. | S. Vidačković - M. Stanojković | Novosti

Održavanje prostora između zgrada više neće biti samo na teret stanara, jer novim Statutom Beograda i usvojenim gradskim odlukama ovaj posao pripao je i opštinama. Godinama zapuštene i neosvetljene međublokovske površine i prolazi trebalo bi da se napokon srede uz podršku lokalne samouprave.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Odmah po usvajanju statuta, Opština Zemun popisala je devastirane parcele između blokova zgrada i krenula u sanaciju.

- Upravo smo započeli projekat uređenja međublokovskih površina u Karađorđevoj ulici - navode u Opštini Zemun. - Prema prioritetima, početkom naredne godine radiće se i u Galenici, Zemun Polju i Batajnici. To će ubuduće biti sređene zelene površine sa svim pratećim sadržajima.

I Opština Čukarica krenula je u glancanje međublokovskih unutrašnjih saobraćajnica.

- Nedavno smo završili uređenje u naselju Filmski grad, odnosno u Ulici Miloja Zakića - objašnjavaju u GO Čukarica. - Kod ove nadležnosti, reč je o međublokovskim površinama, odnosno unutrašnjim saobraćajnicama, što ne uključuje međublokovsko zelenilo, koje je i dalje u nadležnosti JKP Zelenilo. Za sledeću godinu planiramo uređenje kako staza, prilaza i stepeništa, tako i unutrašnjih saobraćajnica. Građani pokreću inicijativu za ove radove, nakon čega naše stručne službe izlaze na teren, kako bi se utvrdile mogućnosti za realizaciju.

I Palilulci će imati mogućnost da dobiju ova sredstva, a sređivaće se komunalni prioriteti.

- Već su izdvojena sredstva za izradu projektne dokumentacije za izvođenje ovih radova, oblasti koje će u prvoj fazi biti uređene definisane su na osnovu zahteva građana - navode u ovoj opštini.

Prema rečima Ljubiše Banovačkog, predsednika Udruženja profesionalnih upravnika Beograda, najviše posla biće na Novom Beogradu, jer je tamo najveći broj zgrada.

- Na Novom Beogradu je takav tip gradnje da su zgrade povezane, pa je neophodno redovno održavanje međublokovskih prostora - navodi Banovački za Novosti. - Međutim, to je do sada bila obaveza stanara, a sada će dobiti novac da se pozabave i ovim. Na primer, u Zemunu je manje zgrada nego na Novom Beogradu, pa su mogli pre da počnu sređivanje.

Prema iskustvima upravnika, oni stanari koji su rešili sve probleme u svojim zgradama, mogu da prostor oko višespratnice učine urednijim i lepšim za život.

- Sugrađani koji se od usvajanja novog zakona o stanovanju nisu bavili popravkama u zgradi, moraće prvo da reše rasvetu, fasadu, stolariju, pa tek onda da čiste oko objekta - objašnjava Ljubiša Banovački. - Ostali mogu da krenu da čiste prolaze.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;