PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Srbiji raste tržište nekretnina

05.12.2019. | RTV

Tršiste nekretnina u Jugoistočnoj Evropi nastavlja da raste brže nego što se to očekivalo, a sve je veća potražnja za izgradnjom modernih kancelarija i maloprodajnih objekata, ocenili su učesnici Međunarodne konferencije o tržištu nekretnina JIE "Balkans Proprety Forum 2019".

Senior direktor odeljenja za procene vrednosti u JIE u kosultantskoj kući za nekretnine CBRE Nebojša Nešovanović kaže da su trendovi slični u celom regionu i tržiste nastavlja sa rastom.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Očekivali smo usporenje rasta i pre godinu dana smo projektovali usporenje rasta, a to se nije desilo. Tržiste i dalje dinamično raste, pre svega stanogradnja i cene stambenih nekretnina. Takođe, dolazi do rasta kancelarijskog prostora, zauzetosti i renti - rekao je Nešovanović.

Kako kaže, maloprodaja je prilično popunjena u svim zemljama regiona, osim u Srbiji.

- Kod nas se i dalje razvija i očekujemo da bude popunjena za godinu do dve - naveo je on i dodao da u Srbiji vlada povećana tražnja za kancelariskim prostorom, jer se mnogi iz šireg regiona sele u našu zemlju.

Sto se tiče cena nekretnina, Nešovanović očekuje da će se rast usporiti naredne godine.

- Ne može se očekivati pad, očekujemo jaku tražnju i nadamo se da će zbog povećane ponude cene usporiti sa rastom. Cilj je da usporimo rast cena, pa tek onda da pričamo o padu - naglasio je on.

U narednih godinu dana, nada se da će rast cena usporiti i da će se tržište stabilizovati, a tek za oko dve godine očekuje korekcije. Najveća potražnja je za nekretninama na Novom Beogradu, i može se očekivati da će se najviše graditi tu, naročito u Bloku 65.

- Taj deo praktično postaje novi centar grada, a projekat "Beograd na vodi" značajan je i zbog toga da održi ravnotežu - rekao je on.

Govoreći o tržnim centrima on je kazao da postoji mogućnost gradnje još jednog i da se navike potrošača menjaju. Ranije je 85 odsto tržnih centara pripadalo trgovini, a sada se malopriodajni prostor smanjuje, a počinju da dominiraju dodatni sadržaji za zabavu i razonodu.

Direktorka Kancelarije za region Zapadnog balkana u EIB Dubravka Negre istakla je da je razvoj infrastruktire ključna stvar za razvoj stambenih i poslovnih objekata.

Bez razvijene infrastrukture nema daljeg razvoja ovog sektora, poručila je Negre. EIB istakla je, ulaže u saradnji sa partnerima u sektor intrastrukture i 2018. ulaganja te finansijske institucije dostigla su preko milijardu evra, dobrim delom u te svrhe.

- U Srbijii su prošle godine nova finansiranja premašila 400 miliona evra, a nastavljemo i ove godine u tom pravcu - rekla je ona i dodala da se ti projekti odnose na izgradnju kanalizacije, vodovodne mreže jer je to je vitalna infrastruktura bez koje nema razboja ni građevinskog sektora, ni stambenih objekata, poslovnih objekata.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;