PRIJAVA-468X60-BANNER

U Srbiji raste tržište nekretnina

05.12.2019. | RTV

Tršiste nekretnina u Jugoistočnoj Evropi nastavlja da raste brže nego što se to očekivalo, a sve je veća potražnja za izgradnjom modernih kancelarija i maloprodajnih objekata, ocenili su učesnici Međunarodne konferencije o tržištu nekretnina JIE "Balkans Proprety Forum 2019".

Senior direktor odeljenja za procene vrednosti u JIE u kosultantskoj kući za nekretnine CBRE Nebojša Nešovanović kaže da su trendovi slični u celom regionu i tržiste nastavlja sa rastom.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Očekivali smo usporenje rasta i pre godinu dana smo projektovali usporenje rasta, a to se nije desilo. Tržiste i dalje dinamično raste, pre svega stanogradnja i cene stambenih nekretnina. Takođe, dolazi do rasta kancelarijskog prostora, zauzetosti i renti - rekao je Nešovanović.

Kako kaže, maloprodaja je prilično popunjena u svim zemljama regiona, osim u Srbiji.

- Kod nas se i dalje razvija i očekujemo da bude popunjena za godinu do dve - naveo je on i dodao da u Srbiji vlada povećana tražnja za kancelariskim prostorom, jer se mnogi iz šireg regiona sele u našu zemlju.

Sto se tiče cena nekretnina, Nešovanović očekuje da će se rast usporiti naredne godine.

- Ne može se očekivati pad, očekujemo jaku tražnju i nadamo se da će zbog povećane ponude cene usporiti sa rastom. Cilj je da usporimo rast cena, pa tek onda da pričamo o padu - naglasio je on.

U narednih godinu dana, nada se da će rast cena usporiti i da će se tržište stabilizovati, a tek za oko dve godine očekuje korekcije. Najveća potražnja je za nekretninama na Novom Beogradu, i može se očekivati da će se najviše graditi tu, naročito u Bloku 65.

- Taj deo praktično postaje novi centar grada, a projekat "Beograd na vodi" značajan je i zbog toga da održi ravnotežu - rekao je on.

Govoreći o tržnim centrima on je kazao da postoji mogućnost gradnje još jednog i da se navike potrošača menjaju. Ranije je 85 odsto tržnih centara pripadalo trgovini, a sada se malopriodajni prostor smanjuje, a počinju da dominiraju dodatni sadržaji za zabavu i razonodu.

Direktorka Kancelarije za region Zapadnog balkana u EIB Dubravka Negre istakla je da je razvoj infrastruktire ključna stvar za razvoj stambenih i poslovnih objekata.

Bez razvijene infrastrukture nema daljeg razvoja ovog sektora, poručila je Negre. EIB istakla je, ulaže u saradnji sa partnerima u sektor intrastrukture i 2018. ulaganja te finansijske institucije dostigla su preko milijardu evra, dobrim delom u te svrhe.

- U Srbijii su prošle godine nova finansiranja premašila 400 miliona evra, a nastavljemo i ove godine u tom pravcu - rekla je ona i dodala da se ti projekti odnose na izgradnju kanalizacije, vodovodne mreže jer je to je vitalna infrastruktura bez koje nema razboja ni građevinskog sektora, ni stambenih objekata, poslovnih objekata.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;