INFONET-468X60-BANNER

Gradnja posmatrana očima vizionara

03.12.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Nikola Vrućinić je suvlasnik najveće solarne elektrane "Solaris 1" i "Solaris 2" kod Kladova, instalisane snage od 2MW. Iza ovog mladog privrednika stoje mnogi realizovani projekti, kao rekordni i specifičnosti u gradnji ne samo u srpskim nego i u evropskim razmerama. Tržni centar Sava u Kragujevačkom naselju Aerodrom, koji je sagrađen za 6 meseci je najveće privatno obdanište u Srbiji sa čak 360 mališana i igralištem na krovu zgrade. Takođe Vrućinić je tvorac prve samoodržive kuće sagrađene od čvrstih materijala, useljene za samo 50 dana.

"Raj" retail park, Kragujevac

Ovo su samo neki od realizovanih projekata vrednih pažnje i divljenja u kojima je Vrućinić građevinu video drugačijim očima i na nekovencionalan naćin.

- Inspiriše da pomeramo granice i razbijamo tabue u građevini. Mnogi iskusni inženjeri imaju mnogo razloga, prakse i iskustva zašto nešto ne može da bude realizovano, dok je njihov fokus ka preprekama, naš je okrenut ka rešenjima. Najveća nagrada i satisfakcija kada na kraju kažu da su ceo radni vek mislili i radili po šablonu koji je neko usvojio kao praksu - ističe Vrućinić.

Nikola Vrućinić: Gradnja posmatrana očima vizionara

Nikola Vrućinić

- Pokaznu kuću smo useleli 54. dan. Reč je o samoodrživoj kući od oko 200m² sa isto tolikom terasom na ravnom krovu. Kuća ima svoju solarnu elektranu od 11kw, svoj arteski bunar na dubini od 120m, kao i svoje postrojenje za obradu otpadnih voda (biojamu) kao i sinhronizaciju i upravljenje svim sistemima, samostalno i paralelno sve u cilju smanjenja utroška energije. Ovaj projekat je izazvao veliku pažnju u evropskim razmerama, posebno od strane inženjera iz Nemačke koji su pratili tok gradnje, snimali kuću termovizijskim kamerama, pratili ponašanje i zrelost materijala, kao i tehnologiju pri ovoj brzini gradnje. Fascinirani su bili, kako smo mi spojili, iskoordinisali i primenili nešto što su upravo oni izmislili - kaže Vrućinić i dodaje da je slično bilo i sa solarnom elektranom. Izgranja prvog megavata poverena je slovenačkoj firmi po sistemu “ključ u ruke”, a igradnja je trajala 6 meseci. Kada smo stvar preuzeli u svoje ruke, drugi megavat smo sagradili za 27 dana.”

Smart apartmani Jug, Zlatibor

Vrućinić ističe i da su veliki problem u Srbiji i izvođačke firme, radna snaga, kao i edukacija i promena svesti samih izvođača.

- Dokazali smo na više projekata da brzina smanjuje, a ne povećava troškove, iako iziskuje znatno skuplje materijale, aditive, tehnologije i alate, velika ušteda se pravi u radnoj snazi i gubitku dobiti. Upravo sada razvijamo softver koji će ovu problematiku analizirati i izvlačiti benefite za svaki projekat.

- Pošto smo sigurni u ono što radimo tj. znanje i iskustvo koje imamo, rešili smo da izađemo na crtu tamo gde je konkurencija i najjača. Zlatibor trenutno ima preko 200 gradilišta i isto toliko izdatih dozvola koje čekaju početak realizacije - ističe Vrućinić najavljujući i nove projekte u 2020. godini

- Odlučili smo da na Zlatiboru izgradimo prve SMART apartmane sa kojima upravljate odakle god poželite. Struja, bojler, provetravanje, grejanje, usisavanje - sve će vas dočekati spremno da odmah prijatno započnete odmor i uživanje u planini. Dizajn, arhitektura, pristup i tehnologija su nešto potpuno drugačije od onoga što ste do sada imali priliku da vidite. Ovaj objekat će takođe biti završen u rekordnom roku - dodao je.

 - Godine 2020. počinjemo i sa izgradnjom, mogu slobodno reći najvećeg i najlepšeg, retail parka u Srbiji, koji će se nalaziti u Kragujevcu, na najvećoj i najatraktivnijoj parceli u užem gradskom jezgru. “Raj Park” kako će nositi naziv će postaviti rekorde u mnogim kategorijama, U Kragujevcu nas očekuje i izgradnja najsavremenijeg staračkog doma u Srbiji sa "pet zvezdica" koji će nositi i istoimeni naziv a koji će početi da se gradi i biti završen u 2020. godini, a ova godina će biti obeležena i otkupom franšize poznatog svetskog lanca hotela visoke kategorije, od koga ćemo napraviti prepoznatljiv simbol i u ovom segmentu poslovanja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;