INFONET-468X60-BANNER

Ka Grčkoj i Bugarskoj neće se silaziti sa auto-puta

02.12.2019. | Marko Tašković | Blic

Građani Srbije i svi oni koji prolaze kroz našu zemlju, od ovog leta će brže i lakše stizati do mora: u pravcima ka Grčkoj i Bugarskoj neće silaziti sa auto-puta, dok će ka Crnoj Gori umesto rizičnom Ibarskom magistralom dobrim delom kroz Srbiju putovati novim auto-putem.

Završetkom južnog i istočnog kraka Koridora 10 turisti iz Srbije do letovališta u Grčkoj i Bugarskoj praktično neće silaziti sa auto-puta, a od 19. decembra, kada bude otvorena deonica Koridora 11 od Surčina do Obrenovca, na raspolaganju će imati auto put Miloš Veliki sve od Surčina do Čačka, što je pravac ka crnogroskom primorju. Pravi značaj izgradnje 110,8 kilometara auto-puta ove godine vozači se tako osetiti sledeće godine kada budu krenuli na more.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Do Bugarske istočnim krakom

Blagodeti novog auto-puta u Srbiji osetiće i vozači koji krenu na more u ili preko Bugarske. Istočni krak koji u dužini od 86,9 kilometara povezuje auto-putem Niš i granicu sa Bugarskom svečano je otvoren početkom novembra, a prelazi se za svega 45 minuta. To znači da se praktično od Beograda pa sve do granice sa Bugarskom može stići bez semafora.

Inače, tu deonicu auto-puta E80 na, od Niša, tačnije od Proseka (nedaleko od Niša) pa do bugarske granice, ukupne dužine 86,8 kilometara (Istočni krak Koridora 10) karakteriše 87 mostova, 5 savremeno opremljenih tunela i 5 saobraćajnih petlji. U kompletan istočni krak ugrađeno je oko 780.000 tona asfalta.

Auto-put “Miloš Veliki” vodi ka Crnoj Gori

Vozači iz Beograda na putu ka Crnoj Gori će već od 19. decembra moći gotovo u potpunosti da zaobiđu ozloglašenu Ibarsku magistralu pošto če tada svečano biti otvorena još jedna deonica auto-puta “Miloš Veliki” od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 kilometara. Dakle, vozačima će od Surčina do Čačka biti na raspolganju ukupno 120,6 kilometara autoputa.

Do granice sa Crnom Gorom preostalo je da se završe još dve deonice: Preljina (Čačak) - Požega čija je izgradnja počela proletos i najzahtevnija deonica Požega-Boljare. Takođe, u sastavu auto-puta “Miloš Veliki” ili Koridora 11 biće i deonica Novi Beograd-Surčin na kojoj će radovi početi sledećeg proleća.

Do Grčke kroz Grdelicu

Što se putovanja do Grčke tiče, tu u odnosu na prošlo leto nema nikavih novina, s obzirom na to da su vozači i prošlog leta imali priliku da se upoznaju sa svih 26,3 kilometara novog južnog kraka Koridora 10 koji je otvoren za saobraćaj krajem maja.

Nova saobraćajnica donela je, tako, i velike uštede vremena pa se Grdelica sada prolazi i do sat vremena brže. Prema takvim računicama, u idealnim uslovima deonica od Beograda do Skoplja u dužini od 434 kilometara prelazi se za svega tri i po sata, ali treba imati u vidu da je na novom auto-putu kroz Grdeličku klisuru ograničenje brzine 100 kilometara na sat, odnosno u tunelima 80 km/h.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;