Bespovratno sufinansiranje radova na investicionom održavanju zgrada

26.11.2019. | M. Stanojković | Novosti

Odlukom o bespovratnom sufinansiranju radova na investicionom održavanju zgrada koja je usvojena na poslednjoj sednici Skupštine grada, omogućeno je da se putem konkursa, stambene zajednice prijave za novčanu pomoć. Većina opština već je počela da priprema konkurse, a GO Zemun ima u planu da već od januara raspiše poziv. Ipak, za ovu stavku moraju da se obezbede dodatna sredstva u budžetu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Grad je podeljen na urbanističke zone i blokove, čime su se stekli uslovi za bespovratno kreditiranje. Na opštinama je da u skladu sa raspoloživim sredstvima odrede koji su im blokovi prioritet i za koliko stambenih zgrada mogu da finansiraju radove. Tako će, Opština Zemun po usvajanju odluke o budžetu, raspisati tender za izbor izvođača radova.

- Građani ne treba da sumnjaju da ćemo i nadalje raditi po principu partnerstva sa njima. Već od januara 2020. ćemo ući u postupak javnog poziva za bespovratno sufinansiranje - navode u Opštini Zemun.

I Surčinci koji stanuju u zgradama moći će da očekuju pomoć od opštine u vidu kreditiranja radova na zameni liftova, stolarije, fasade, kao i Palilulci.

- U predlogu budžeta za 2020. godinu predvideli smo sredstva za ovu namenu. Što se tiče vremena raspisivanja konkursa za ove projekte i to će zavisiti od izveštaja o stanju objekata sa terena i naloga građevinske inspekcije - kažu u GO Surčin.

Sredstva za kreditiranje radova opštine će davati u maksimalnom iznosu do 90 odsto od ukupne visine troškova za popravke. Opštinske komisije će posebno oformljene za ove poslove će odlučivati o konkursu.

- Sredstva za ovu namenu će biti opredeljena budžetom za narednu godinu - navode u Opštini Čukarica. - Sve infomacije koje se odnose na konkurse biće objavljene na sajtu opštine.

Ipak, da li će i novobeogradski blokovi, kao i drugi krajevi ove opštine u kojima dominiraju višespratnice, dobiti mogućnost da uzmu kredit za ulaganje u zgradu zavisi od toga koliko će im Grad nameniti sredstva u budžetu.

- Spremni smo za sprovođenje ove odluke, međutim, to što nam je Grad dao mogućnost ne znači nam mnogo ako nam ne da i novac kroz povećanje opštinskog budžeta - objašnjavaju u GO Novi Beograd. - Na našoj opštini ima više od 4.500 ulaza, a koliko je to fasada, liftova, krovova, koji bi tim investicijama trebalo da se srede. Sačekaćemo januar mesec da vidimo hoće li biti nekih promena u budžetu za novu godinu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...