BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Uskoro i kreditiranje radova na zgradama

31.10.2019. | M. Stanojković | Novosti

Dve godine od primene Zakona o stanovanju trebalo bi da zaživi i, njim predviđeno, kreditiranje radova na zgradama. Grad trenutno priprema odluku kojom će biti utvrđene urbanističke zone i blokovi na teritoriji Beograda, što je preduslov da se omogući bespovratno sufinansiranje popravki u višespratnicama, u iznosu do maksimalno 90 odsto ukupne vrednosti radova. Odluka po kojoj će opštine da kreditiraju popravke trebalo bi da bude doneta na nekoj od narednih sednica Skupštine grada.

Prema navodima Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, u pripremi je odluka o urbanističkim zonama u skladu sa Zakonom o stanovanju.

- To će biti preduslov da se primeni odluka o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na održavanju zgrada doneta 2017. godine - kažu u Sekretarijatu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Iako je ova odluka doneta odmah po usvajanju Zakona o stanovanju, čekalo se na novi Statut grada, kao i da se opštine usklade sa njim, kako bi im se ova nadležnost prenela. Blokovi će biti određeni kao uže celine, a opštine će shodno sredstvima kojima raspolažu odrediti gde i u kojim delovima su radovi najpotrebniji.

U Opštini Grocka pripremaju se za ovu novinu i već su predložili Gradu svoje blokovske celine.

Ukoliko stanari nemaju novca da srede zgradu ili nemaju dovoljno u kasi da pokriju 100 odsto radova, kada opštine budu opredelile sredstva i raspisale konkurs, stambena zajednica moći će da se prijavi.

- Verovatno će prioritet imati zgrade u lošijem stanju - navodu Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda. - Zone koje treba da budu usvojene ticaće se, verovatno, odrednica da li je reč o zaštićenoj celini, prvoj, drugoj zoni i, shodno tome i urgentnosti, dodeljivati sredstva.

Zgrade koje se prijave na konkurs, biće bodovane shodno merilima koja su precizirana odlukom. Neka od njih su zadovoljavanje javnog interesa, da li zgrada uživa status zaštite, da li je već dobijala neka sredstva iz drugih fondova, kao i zona u kojoj se nalazi.

Upravnici zgrada sa Palilule već mogu da se obrate Opštini i konkurišu za neke sitnije radove.

- Aplicirali smo za krečenje zgrade, zamenu poštanskih sandučića, sređivanje delova fasada i zamenu ulaznih vrata - objašnjava Ljubiša Banovački, profesionalni upravnik. - To su neka manja sredstva, ali zgradama i stanarima svakako značajna.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;