INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Obnova regionalnih pruga u Vojvodini

15.10.2019. | Đuro Vukelić | RTV

Uporedo sa izgradnjom kapitalne pruge Beograd – Budimpešta u Vojvodini se izvode radovi na obnovi regionalnih pruga.

- Ove godine se rekonstruišu dve vojvođanske pruge, a u pitanju je pruga Subotica – Senta (38,5km) i pruga Kumane – Banatsko Miloševo (28,5km) - reako je Nenad Stanisavljević iz Infrastruktura železnice Srbije i podsetio da je pruga Subotica – Senta izgrađena 1889. godine i poslednji put je remontovana 20-tih godina prošlog veka, te da je ovo razlog što je brzina vozova na ovoj pruzi bila 10 do 20 kilometara na sat, dok je nosivost bila 16 tona po osovini.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Dodao je da će nakon rekonstrukcije pruga biti osposobljena za brzine od 80km/h i u teretnom železničkom saobraćaju i da će njena nosivost iznositi 22,5 tona po osovini, što je važno jer omogućuje da na ovoj relaciji saobraćaju duže i teže železničke kompozicije, a takođe i da će pruga imati strateški značaj, s obzirom da će predstavljati jedan od alternativnih pravaca za vreme izgradnje pruge za velike brzine Novi Sad - Subotica.

Govoreći o pruzi Kumane – Banatsko Miloševo, Stanisavljević kaže da je reč o deonici pruge između Zrenjanina i Kikinde, te da će pruga biti rekonstruisana polovnim materijalom koji će se dobiti sa magistralnih pruga, tzv. stepenastim korišćenjem materijala.

On dodaje da će i na ovoj deonici brzina vozova nakon rekonstrukcije biti 80km/h u putničkom, odnosno 60km/h u teretnom saobraćaju, te da će i ova pruga biti osposobljena za opterećenje od 22,5 tona po osovini.

- Vrednost oba projekta je oko 27 miliona evra, a napomenuo bih da nije reč o kapitalnim projektima finansiranim iz međunarodnih kredita, već su upitanju projekti rekonstrukcije koje Infrastruktura železnice Srbije finansira iz sopstvenih sredstava", kaže Stanisavljević i dodaje da su planu za rekonstrukciju još dve pruge na teritoriji Vojvodine.

- Reč je o 6 kilometara pruge između Kikinde i "MSK Kikinde", a deonica je veoma značajna zbog teretnog železničkog saobraćaja, dok je druga pruga deonica pruge od Novog Sada do Bogojeva gde će se raditi sanacija staničnih koloseka na železničkim stanicama Futog, Karavukovo, Odžaci i Gajdobra - objašnjava Stanisavljević.

On dodaje da će na ovim stanicama, osim sanacije 9,5 kilometara staničnih koloseka, biti zamenjena ukupno 31 skretnica, što će omogućiti da brzina vozova na ovim stanicama i njihovim deonicama bude povećana na 80km/h u putničkom i 50km/h u teretnom saobraćaju.

Govoreći o planu obnove regionalnih pruga na teritoriji cele zemlje, istakao je da su dve pruge procenjene kao najznačajnije i najhitnije za rekonstrukciju iduće godine. - Reč je o prugama Vrbas – Kula – Sombor (52km) i Vršac – Bela Crkva (32km), čija će obnova koštati oko 34 miliona evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;