Srbiji nedostaju majstori - čak 90.000 zanatlija svih profila

24.09.2019. | Blic

Na listi deficitarnih zanimanja najviše je građevinskih radnika koji sve češće okreću leđa poslu u našoj zemlji i odlaze u inostranstvo za platu do 2.500 evra mesečno. Međutim, to nije jedini razlog. Drugi razlog je što su i ovi koji ovde rade - jednostavno prezauzeti.

Prema zvaničnim podacima, građevinarstvo u Srbiji doživljava ekspanziju najveću u poslednjih deset godina. Samo u julu ove godine izdato je 20, 2 odsto više građevinskih dozvola nego u istom periodu lane. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju i da je vrednost građevinskih radova uvećana za čak 76 odsto, kao i da je u julu izdato 2.200 građevinskih dozvola. S druge strane, uprkos građevinskom bumu, majstori i agenti sve češće odlaze iz Srbije, a građevinski preduzimači koji imaju sreće, prazna mesta uspevaju da popune majstorima iz regiona, najčešće iz BiH i Albanije, ali i iz Turske i Indonezije.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Posla ima koliko hoćeš, ali nema i ko da radi. Ponekad imaš osećaj da majstora ne bi našao ni za dnevnicu od 50 evra. Keramičari, vodoinstelateri, moleri, gipsari i zidari danas mahom odlaze u Skandinaviju ili u Nemačku gde zarađuju od 2.000 do 2.500 evra mesečno. Pritom, imaju plaćen smeštaj, rade šest dana nedeljno i do posla dolaze prilično lako - ili preko domaćih preduzeća koja rade u inostranstvu ili preko poznanika, odnosno majstora koji su u inostranstvo otišli ranije - priča izvor Blica koji je vlasnik građevinske firme u Beogradu. Dodaje i da uslovi koje su njegovi radnici pre odlaska u inostranstvo imali u Srbiji, pritom, i nisu bili toliko loši.

- Posao pomoćnog radnika u startu je plaćen od 40.000 do 45.000 dinara, a sa napredovanjem i zalaganjem može i mnogo više da se zaradi. Za majstora dnevnica je od 30 do 35 evra, onaj koji je baš dobar na dnevnicu može da dobije i hranu Tako su za šest dana nedeljno mogu da zarade i do 800 evra mesečno. Pa, to je skoro dve prosečne zarade u zemlji - kaže sagovornik i dodaje da se danas na srpskim gradilištima sve češće mogu sresti Turci čiji majstori dobijaju između 25 i 30 evra dnevno, a agenti oko dvadesetak evra.

Goran Rodić iz Građevinske komore ocenjuje za Blic da Srbiju napušta i polukvalifikovana radna snaga i kvalitetni majstori i zanatlije.

- Događa se ono na šta smo upozoravali pre 15 i više godina. Nismo školovali kadar, starosna struktura zaposlenih u građevinarstvu je 55 godina i imate situaciju da dosta naših radnika odlazi u inostranstvo zbog bolje zarade. A, tražene su, kaže, mnoge profesije - od onih najosnovnijih zidarskih do montažera skela, fasadera, parketara...

S druge strane, interesovanje mladih za upis u građevinske i druge zanatske škole je vrlo slabo. Dobar argument je podatak da je u beogradskoj Građevinskoj školi ove godine upisano po jedno odeljenje keramičara i dekoratera zidnih površina, odnosno molera. Za zidara, tesara, armirača upisalo se ukupno svega 12 učenika.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje istovremeno tvrde da im se često obraćaju poslodavci koji traže elektrozavarivače, bravare, vozače, elektromontere, instalatere, zidare, tesare, armirače, automehaničare, stolare, tapetare, kuvare, pekare i mesare.

 
Share |

Komentari: 1

Maxs 24.09.2019 12.54.49

Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na taj iznos plate plus premije za odlično obavljen posao, plus hrana i smeštaj naravno pa da vide razliku. Podela profita treba da se promeni u korist radnika koji i stvara profit a ne kao do sada, ceo vozni park radnika nije u stanju da pokrije samo jedn automobil poslodavca a ima dva i više komada.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...