PRIJAVA-468X60-BANNER

Vila od 140 kvadrata nalik pećini potpuno zatrpana zemljom sa nameštajem od betona

19.09.2019. | M. Bošnjak | Novosti

Arhitekta Gordana Radulović (40) sebi i svojima u Gornjem Milanovcu gradi stambeni prostor jedinstven u svetu - armiranu pećinu pod brdom sa baš svim tehnološkim uređajima i instalacijama kao za svako savremeno domaćinstvo, a u kojoj će sav nameštaj, osim dušeka za spavanje i sedenje, biti od - betona. Temperatura će i leti i zimi biti od 18 do 20°C.

Neobična građevina niče uz uski put od Gornjeg Milanovca ka manastiru Vujan. Armaturni "kostur" od osam tona gvožđa biće dovršen za nekoliko dana. Sledi mu malterisanje, a na kraju će cela ta "vila" od 140 kvadrata, osim ulaza, biti apsolutno podzemna, zatrpana sa više od pet hiljada kubika zemlje! Pre početka gradnje, njena lokacija oblika potkovice ukopana je u brdo, iskopom dve hiljade kubika zemlje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Gordana objašnjava da je konstrukcija pećine od heksagonalnog pletiva mreža izrađena u svodovima, a oni su najbolji prenos opterećenja.

- Nema tu zidanja, šalovanja, oplate... biće ovo kao ljuska od jajeta, debela šest centimetara - objašnjava Gordana. - U objektu nema pravog ugla. Sve je nepravilnog oblika! Tražimo iskusne majstore za malterisanje, ali se boje da to na ovom specijalnom objektu neće moći dobro uraditi...

Armaturna konstrukcija sada izgleda kao nestvaran prizor s nekog drugog sveta uz obične seoske kuće. Za kratko vreme, kad bude zatrpan, od njega će biti vidljivi samo ulaz i uz njega dva prozora. Celo zdanje će se "stopiti" sa konfiguracijom terena. A ulaziće se odozgo, sa brda, kroz nepravilni stepenični tunel naniže.

- Već su kroz buduću podzemnu pećinu sprovedene instalacije: struja, voda, internet, TV, kamere za obezbeđenje... Unutra neće postojati nijedna vrata, osim na kupatilu i ostavi za hranu. Prelaziće se iz jedne prostorije u drugu. Sve teče, preliva se iz jedne zone u drugu, iz svoda u svod. Jeste li igde videli ormare u spavaćoj sobi, krevete na sprat, atelje arhitekte, trpezarijski sto sa policama, radni sto, stolice i fotelje, a sve to od betona? Ceo ovaj moj objekat, ne računajući instalacije koje će biti sasvim nevidljive, sav je od prirodnih materijala. Zato mi se ne sviđa što će tu morati da bude šporet, bojler i veš-mašina... Ali, biće nevidljivi ispod tunelskog stepeništa - objašnjava Gordana.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...

;