INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova gradilišta u Beogradu i posle 1. septembra

22.08.2019. | Tanjug

Nova gradilišta u Beogradu otvaraju se i posle 1. septembra kada počinje rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, koji vodi od Rakovice prema Mostu na Adi, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je precizirao da za vreme rekonstrukcije neće biti zatvaranja saobraćaja, a uslov za ove radove bilo je izmeštanje toka Topčiderske reke kako bi se napravile još dve trake.

- Za nešto duže od godinu dana dobićemo četiri saobraćajne trake što će omogućiti da konačno ljudi sa Vidikovca i Rakovice mogu da dođu do Mosta na Adi - rekao je Vesić za TV Hepi.

Prema njegovim rečima, u narednih nedelju dana kreće rekonstrukcija Savskog trga koja će biti završena do februara iduće godine.

- To će biti jedan veliki pešački trg, automobilski i tramvajski saobraćaj ići će po obodima, a u sredini će se nalaziti spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji. Plan je da od 10. septembra počnemo sa reasturacijom fasade i krova na zgradi stare železničke stanice, koja će postati jedan od objekata kulture. Savski trg biće veći od Trga republike i nalaziće se na mestu ukrštanja dve linije metroa -  rekao je zamenik gradonačelnika, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Govoreći o budućem izgledu Trga republike, Vesić je istakao da svi veliki evropski gradovi imaju velike trgove na kojima je veliki prostor koji odaje snagu tog trga i grada. Prema njegovim rečima, Trg Nikole Pašića će takođe biti rekonstruisan u skladu sa projektom koji je usvojen na međunarodnom konkursu.

Još 2015. godine sproveden je konkurs za četiri trga u Beogradu, u okviru kojeg smo uredili kako će izgledati Trg republike, Trg Nikole Pašića, plato između Skupštine Srbije i Pionirskog parka i Dečanska ulica.

- Fontana će biti promenjena i preuređena, ali će ostati tu gde jeste. Na tom mestu je nekada bio i parking, kao što je bio i na Trgu republike, ali grad se menja. Fontana će dakle tu ostati, a posao su dobile ugledne domaće arhitekte. Taj konkurs je sprovelo Društvo arhitekata Beograda, trg će biti lepši i na njemu će biti organizovane različite manfestacije - naglasio je Vesić.

Kako je dodao, sve što kažu stručnjaci biće urađeno. Postoji Zavod za zaštitu prirode, „Zelenilo - Beograd”, naveo je on i dodao da je 2014. godine u Beogradu zatečeno oko 14 odsto grada pokriveno zelenom površinom, a danas je oko 15 procenata. Za svako posečeno stablo sade se dva, a sada će se saditi tri.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;