INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Svi veliki projekti izgradnje i rekonstrukcije u Beogradu privode se kraju

24.07.2019. | Beoinfo

Svi veliki projekti izgradnje i rekonstrukcije u našem gradu privode se kraju, kao što je to slučaj sa Trgom republike, rekao je glavni urbanista Marko Stojčić gostujući u jutarnjem programu Studija B. On je rekao da trg zahteva veliki i čist prostor, što nije bilo slučaj sa prethodnim izgledom Trga republike, gde su se na manjem prostoru nalazile žardinjere, pešačka zona, zona za boravak i sedenje.

Trg Republike

Nekadašnji izgled Trga Republike (Foto: www.pixabay.com)

- Trg republike sada izgleda kao pravi evropski trg i logično je da se Beograđanima dopadne ako su iskreni. Nažalost, bilo je animoziteta, jer je cela stvar politizovana i određeni deo građana je prihavtio tu kritiku na račun izgleda trga bez ulaženja u suštinu da li su u pravu ili ne – rekao je Stojčić i dodao da pored dobrog redovnog toka radova na Trgu republike, postoji i dobra komunikacija sa građanima na Topličinom vencu, gde su se građani takođe bunili i čije primebe i sugestije se uzimaju u obzir.

Glavni urbanista je rekao da je od početka postojala komunikacija sa građanima, ali da je bilo teško da se odvoji ono što zaista jesu sugestije i primedbe građana od neosnovanih političkih kritika.

- Na način kako se rekonstruiše Trg republike biće rekonstruisan i Trg Nikole Pašića, koji bi trebalo da bude slobodna površina i podjednako arhitektonski lep. Planirano je da radovi započnu i budu završeni u toku sledeće godine, kada je planirano da se i rekonstruišu tortoari od Narodne skupštine zajedno sa Bezistanom. Bezistan će biti potpuno rekonstruisan kao staza za pešačenje i njegovom izgledu će doprineti izgradnja hotela „Kasina”, koja će, takođe, početi uskoro – rekao je on.

Govoreći o ispunjenju rokova, Stojčić je nagalasio da za Trg republike, Topličin venac i Karađorđevu ulicu ostaje rok 1. septembar.

On je napomenuo i da će saobraćaj na Trgu republike biti normalno uspostavljen, kao što je to bilo i do sada.

- U Vasinoj ulici će se vratiti trolejbusi do izgradnje terminusa u Dunavskoj ulici. Trolejbusi će u ovoj ulici biti do eventualne izgradnje podzemne garaže, koja zavisi od arheoloških iskopavanja na ovom delu. Nije tačno da su na tom lokalitetu rađena dva iskopavanja u poslednjih pola veka i nijedan arheolog nema tačne informacije o tome šta se tu nalazi. U ovom delu mi tražimo Singidunum i voleli bismo da ga pronađemo. To bi bilo prvo ozbiljno arheološko nalazište u Beogradu koje bi voleli da pokažemo svima – istakao je glavni urbanista.

On je objasnio da ukoliko se pronađu ostaci Singidunuma, garaža se neće graditi u Vasinoj ulici, već će se povećati kapacitet podzemne garaže ispod sadašnjeg „Staklenca”, odnosno Trga republike.

Stojčičić je jutros obišao radove na rekonstrukciji parka Vojvode Vuka na Topličinom vencu, gde su radovi u toku i rekao da se svi, zajedničkim snagama, trude da rok završetka radova bude tačno 1. septembar.

- Voleli bismo da se otvaranje ovog parka poveže sa otvaranjima drugih rekonstruisanih delova grada i da bude deo te celine. Konkretno ovaj park ćemo koristiti za organizaciju kulturnih događaja za decu na najvišem mogućem nivou koji ovaj grad može da pruži – rekao je Stojčić i najavio da će na tom mestu na dan otvaranja biti održan koncert klasične muzike koji će izvoditi deca.

On je istakao da je park prilagođen upravo takvim programima i da je površina parka prilagođena za publiku i binu.

Prema njegovim rečima, sa rekonstrukcijama parka Trga republike i parka Vojvode Vuka posađeno je u centru grada više stabala nego što ih je na tim mestima ranije bilo, a proširena je i zelena površina.

- Ovi parkovi su dovoljno zeleni i od toga ne može više. To su gradski trgovi i treba da prime određeni broj ljudi koji će ih koristiti i boraviti u njima, a ne da sve bude u travnjaku. Došli smo do savremenog rešenja koje je za dobrobit građana - zaključio je Marko Stojčić. 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;