INFONET-468X60-BANNER

Radovi na projektu Savapark - Šabačka zelena oaza uz reku

22.07.2019. | Danas

Na prostoru Starog grada u toku je gradnja Savske avenije, uređene pešačke površine koja će povezati centar grada i tvrđavu.

Savapark Šabac

Ilustracija, Budući izgled Savaparka

Savska avenija je ujedno i prvi korak u realizaciji Savaparka, jer je deo ovog budućeg zelenog kompleksa uz Savu. Prilikom posete radovim, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović naglasio je da su radovi na projektu Savapark najvažniji.

- Ovo je potpuno drugačiji pristup jednog grada na reci, od onog na šta smo mi navikli da imamo. Najatraktivnija zona u našem gradu je opredeljena na korist svim građanima i koristiće se za sport, kulturu, rekreaciju. Zahvaljujem se svim građanima koji su učestvovali u zajedničkom projektovanju jednog ovakvog važnog projekta kao što je Savapark i evo ovo je prva faza u kojoj će biti urađen prilaz i povezivanje centra grada sa tvrđavom. Radovi koštaju 110 miliona dinara. Rok za završetak radova je kraj novembra, a do Šabačkog vašara, 21. septembra, biće završen najveći deo radova da bi građani mogli da uživaju u ovom prostoru i u vašaru. Paralelno sa ovim se završavaju projekti neophodni za nastavak radova na Savaparku, a to su kanal 1 i kanal 2 i jezero. To je ono što će pomoći da ovaj prostor dobije pun sjaj, zelenilo i različite vodene tokove i površine, rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Arhitektica Ksenija Lukić najavila je da će Savska avenija sadržati nove moderne klupe, pešačke i biciklističke staze kao i novo dečje igralište.

- Ovo je prvi i najvažniji korak u početku realizacije Savaparka kao ogromnog budućeg zelenog kompleksa našeg grada. Ovaj projekat će trajati nekoliko meseci i treba da poveže centar grada sa šabačkom tvrđavom, tako što ćemo imati niz pešačkih prilaza, biciklističkih staza, zelenih uređenih površina, potpuno nov mobilijar i dečje igralište. Ovo je prva zona pristupa u Savapark, rekla je Ksenija Lukić.

Savapark je planiran na 300 hektara i umnogome će doprineti povećanju zelenih površina koje itekako nedostaju. Poslednjih godina opao je prosek sa četiri kvadratna metra na samo 1,40 kvadrata zelenih površina po stanovniku, što je znatno ispod potrebnih normi.

Sportsko-rekreativni kompleks na Starom gradu, posle izmeštanja kasarne, omogućio je znatno veći izlazak grada na Savu. Od prošle godine Šabački vašar se umesto ranijeg mesta održava upravo ovde, sa travnatom podlogom, a pri tome ovu najmasovniju manifestaciju poseti više od 200.000 građana. Takođe i Šabački letnji festival ima oko 30.000 posetilaca, uglavnom mladih.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;