U Nišu se gradi moderna koncertna dvorana

12.07.2019. | I. Milovanović | eKapija

Pobedničko idejno arhitektonsko rešenje za izgradnju nove koncertne dvorane u Nišu izradili su Aleksandar Slaviković i Dejan Miletić iz Beograda. Koncertna dvorana trebalo bi da bude izgrađena na Bulevaru Nemanjića, u širem centru Niša dijagonalno od gradskog Doma zdravlja i neposredno uz tržni centar Delta u izgradnji. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da se trenutno radi na dobijanju građevinske dozvole i ekproprijaciji zemljišta.

- Dvorana bi bila sva u staklu, jer bi to bio dominantan materijal, a posetioci bi imali pogled iz dvorane na sve delove grada - rekao je gradonačelnik Bulatović i najavio javnu nabavku za izgradnju za 2020. godinu.

- Na neposredno okruženje u kome dominiraju modernistčki objekti kao odgovor data je primarna geometrijske forma, spolja svedena, unutar koje se kroz poluprozirni omotač nazire složena i dinamična unutrašnjost. Prizemna i etaža prvog sprata u direktnoj su vezi sa prostorom kretanja i sadržajima kontaktiraju sa okruženjem - navodi se u opisu idejnog rešenja.

Zauzetost - 60%, zelene površine - 20%, broj parking mesta – 232, indeks izgrađenosti - 1,5, visina - 35m (autori: Aleksandar Slaviković i Dejan Miletić, preuzeto sa www.ekapija.com)

Glavni, višenamenski hol predstavlja funkcionalno čvorište objekta i služi prostornoj orijentaciji korisnika, piše u opisu. Ovaj prostor ima posebno mesto jer se koristi za povezivanje svih prostora kulture. Višenamenska velika sala sa 1.850 mesta je pomerena ka severnom delu parcele kao i manja kamerna sala i sala za konferencije. Na taj način je oslobođen prostor orijentisan ka ulici gde su smešteni prostori za izlaganje, spektakle i virtuelne prezentacije. U istoj zoni je i ugostiteljski punkt, kao i ulaz u hotel manjeg kapaciteta. Uz hotelski deo je predviđen restoran sa kuhinjom koja opslužuje i ugostiteljski punkt koji je povezan sa visenamenskim holom.

- Uz veliku višenamensku salu, malu salu i salu za konferencije smešteni su svi prateći sadržaji potrebni za funkcionisanje ove složene tehnološke celine. U ovom, severnom delu, su prostori za izvođače, radionice, depoi, ateljei, sale za vežbanje itd. Ovi prostori su povezani potrebnim vertikalnim i horizontalnim komunikacijama, svi prostori su po vertikali povezani stepenicama i liftovima. Pored liftova za kretanje posetilaca, postoje i tehnički liftovi za izvođače, za tehničko osoblje kao i za transport i dostavu. Svi prostori su prilagođenikretanju osobama sa invaliditetom - stoji u opisu.

Za izgradnju su predviđeni trajni, ekološki prihvatljivi materijali, energetski efikasni, koje je moguće jednostavno održavati tokom čitavog životnog ciklusa.

Kako se navodi složena tehnologija ove tipologije arhitektonskih objekata usklađena je sa namenom, binski prostori su projektovani u skladu sa potrebom da se u objektu očekuje izvođenje različitih predstava. Unutrašnji prostor je u skladu sa konceptom sveden i u kompozicionom smislu jasno definisan gradacijom osnovnih elemenata koji su prostorno povezani kako po horizontali, tako i po vertikali. Uspostavljena je veza stepeništem između foajea i krovne terase, a na krovnoj terasi je oformljena otvorena scena koja je orijentisana ka centralnom kubusu na kojem su moguće noćne projekcije. Na ovom delu krovne terase je predviđen kafe koji bi dodatno aktivirao ovaj prostor.

- Uređenje slobodnih i zelenih površina oko objekta usklađeno je sa arhitektonskim rešenjem. Broj parking mesta obezbeđen je u skladu sa standardima. Najveći broj parking mesta je predviđen u podzemnoj garaži, dok je autobuse moguće parkirati na severnom delu parcele. U oblikovnom smislu, prostor namenjen parkiranju je uklopljen u parterno rešenje, tako da minimalno utiče na opšti vizuelni utisak - piše u opisu pobedničkog idejnog arhitektonskog rešenja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;