IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Vlaga produžila radove na obnovi zgrade Narodnog pozorišta u Subotici

14.06.2019. | Politika

Produženi su radovi za tekuću fazu radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade Narodnog pozorišta u Subotici. Odobreno je da umesto ugovorenih 270 dana, izvođenje traje dodatnih 60 dana, zbog toga što su se u toku realizacije ugovora pojavili nepredviđeni radovi od kojih su neki uticali na organizaciju i dinamiku izvođenja.

Stručnjaci se slažu da je na obim nepredviđenih radova uticala fazna gradnja. Narodno pozorište u Subotici gradi se, obnavlja i dograđuje već 12 godina, na njemu su se menjali izvođači, gradilište mirovalo između pojedinih faza.

U ovom konkretnu slučaju „nepredviđene” radove treba čitati i kao vlagu koju u poslednjih godinu dana nikako ne mogu da uklone iz podrumskih delova objekta. Zbog toga je prošle jeseni i stari, zaštićeni deo Narodnog pozorišta iz 1854. godine „presečen” da bi se postavila izolacija, i to naknadno, nakon što je urađena fasada. Podzemna voda preplavila je novi deo objekta kroz, kako se pretpostavlja, neblindirane otvore za lift. Problem je nastao i u starom, zaštićenom delu jer malter koji je ovde primenjen nije, kako se očekivalo, isušio vlagu. Voda se i dalje pojavljuje u podrumu, a sada se rose i zidovi starog dela što ranije nije bio slučaj.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Takođe, zbog fazne gradnje, čiji obim je prilagođavan novčanim iznosima koji su na raspolaganju, završetak niskonaponske trafo-stanice je „ispao” iz tenderske dokumentacije, te objekat nije priključen na struju.

To su problemi koje građevinci treba ubrzo da reše, ali oni koji su upoznati sa stanjem na terenu kažu da je građevinska operativa firme Morava in koja izvodi radove, pokazala veliku odgovornost i stručnost u radu na ovom objektu, pažljivo se konsultujući sa stručnjacima oko svakog detalja. Njihov posao posebno je osetljiv u delu rekonstrukcije enterijera starog zaštićenog dela objekta, odnosnog ulaznog hola, velikog stepeništa i nekadašnje balske dvorane, čija je obnova i vraćanje u stanje približno nekadašnjem u toku. Na gradilište su stigli i delovi pokretne kapije, složene konstrukcije kojom će se omogućiti mobilna veza između pozorišne sale i prostora trga na kojem je teatar.

Stručni tim angažovan oko Narodnog pozorišta sastaje se svake sedmice, a jednom mesečno tim sastancima prisustvuje i odgovorna osoba iz Ministarstva kulture. Prema nezvaničnim informacijama, ministarstvo je odobrilo novac za narednu fazu radova stavljajući pred građevince i obavezu da 2020. godine završe bar jednu funkcionalnu celinu u Narodnom pozorištu. To bi značilo da može da se koristi bar jedna od projektovane tri sale.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...
Šef gradilišta 16.05.2023.
Srđane, verovatno si mlad statičar koji kor...

;