IZOLACIJA-468X60-BANNER

Poslednja deonica južnog kraka Koridora 10 puštena u saobraćaj

20.05.2019. | Tanjug

Poslednja deonica auto-puta na južnom kraku Koridora 10 kroz našu zemlju, u dužini od 26,3 kilometara u Grdeličkoj klisuri puštena je u saobraćaj u subotu (18.05.2019).

Auto-put je svečano otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić kod mosta Vrla koji je bio osvetljen u bojama srpske zastave, a svečanosti otvaranja auto-puta prisustvovao je veliki broj građana, članova Vlade Srbije, diplomatskog kora, predstavnika lokalnih samouprava i upravnih okruga, privrednika i drugih gostiju.

- Južni krak Koridora 10 je za nauk kako u budućnosti da radimo, kako da možemo da savladamo sve teškoće. Malo ko zna šta imamo u Grdelici, Vladičinom Hanu, Vranjskoj banji a sad su nikad bliža i mnoga druga divna mesta. Ovo će biti prilika ne samo za dobar tranzitni saobraćaj već je južni krak Koridora 10 važan i zbog investitora koji će dolaziti, zbog nižih transportnih troškova ali i zbog samih ljudi, posebno u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu - kazao je predsednik Srbije.

Srbija će sa otvaranjem deonice auto-puta u Grdeličkoj klisuri imati povezan auto-put od severa do juga, na celoj glavnoj trasi Koridora 10, od Batrovaca na granici sa Hrvatskom do Preševa na granici sa Makedonijom, kao i severni krak od Horgoša ka jugu.

Na ukupno 26,3km, na veoma teškom terenu, savladano je uspešno devet velikih kosina, izgrađena petlja Predejane, dva tunela - Predejane i Manajle ukupne dužine 2,8km i 36 mostova, ali i regulisano šest kilometara korita Južne Morave. Sa otvaranjem tog dela Koridora 10 od Niša do Soluna će moći da se stigne za oko tri sata.

Južni krak Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru jedinstven je i po petlji Predejane, jedinoj u Srbiji, ali i na Balkanu koja se cela nalazi na mostovskim konstrukcijama iznad reke.

Koridor 10 jedan je od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku, čija je izgradnja počela još 1970. godine u bivšoj SFRJ.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;