INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Enegetskom sanacijom objekata 40 odsto manja potrošnja

16.05.2019. | Tanjug

Energetskom sanacijom objekata moze se za 40 odsto smanjiti njihova potrošnja energije, rečeno je danas (16.05.2019) na konferenciji „Upravljanje energijom - gradovi i opštine u Srbiji", na kojoj su Kruševac, Užice, Paraćin i Vrbas potpisali ugovor za pridruživanje Asocijaciji Evropske energetske nagrade (EEA). Evropska energetska nagrada je sistem upravljanja i nagrađivanja kvaliteta za opštine i regione.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac je rekao novinarima na otvaranju konferencije da se zahvaljujući samo tim uštedama nakon energetske sanacije objekata može smanjiti za oko 20% potrošnja energije u Srbiji.

- Sada smo započeli novi projekat koji predviđa energetsku sanaciju zgrada centralne vlasti, to jest, ministarstava. Saniraćemo u okviru tog projekta oko 20 objekata u Beogradu - rekao je Banjac.

Kako je objasnio, taj projekat biće finansiran sa oko 40 mil EUR kredita Razvojne banke Saveta Evrope (CEB), kao i da će za njega biti obezbeđeno još oko 5 ili 6 mil EUR, pošto će se koristiti i sredstva Fonda za klimatske promene i nekih pristupne fondova EU za Zapadni Balkan.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Govoreći o konferenciji „Upravljanje energijom - gradovi i opštine u Srbiji", Banjac je rekao da se ona održava u okviru šireg projekta koji se zove Energetska efikasnost i uvođenje enegetskog menadžmenta u opštine u Srbiji, koji finansira Šavajcarska u vrednosti većoj od 10 miliona franaka, kao i da opštine učeštvuju sa finansiranje od 1,2 miliona franaka. Objasnio je da se projekat sastoji iz tri dela.

- Prvi deo je povezan za Evropsku energetsku nagradu, za energetsku efikanost i sada opštine sa svojim projektima mogu konkurišu i osvoje tu nagradu. Sada su dva grada i dve opštine u Srbiji: Kruševac, Užice, Paraćin i Vrbas kandidati za dobijanje te nagrade - istakao je Banjac.

Kako je naglasio, u Srbiji su uvedeni energetski menadžeri, njih više od 300, od čega je više od 100 za lokalne samouprave. Navodi da je urađena je energetska sanacija oko 40 objekata i još 16 je u procesu realizacije, tako da se ostvaruju dobri reuzltati u povećanju energetske efiakasnosti u lokalnim samoupravama.

Drugi deo projekta odnosi se na energetsku sanaciju u gradovima i opštinama i predviđa saniranje 21 objekta. Treća komponenta projekta se tiče podizanja svesti za enegetsku efikasnost.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić je rekao novinarima da su dva grada i dve opštine dobili podršku u sprovođenju mera energetske efikanosti odnosno pomoći kako da zamene postrojenja, upravljaju sistemima za grejanje, kako da obezbede bolju enegetsku zaštitu i troše racionalnije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;