Novo sedište Međunarodnog krivičnog suda u Hagu po projektu biroa - shl

09.03.2010. | WAN

Nakon nekoliko godina rada u "privremenom smeštaju", Međunarodni krivični sud u Hagu trebalo bi da dobije svoje stalno sedište. Projekat je delo biroa shl - schmidt hammer lassen architects.

Ovaj danski biro pobedio je na prestižnom konkursu na kom je učestvovalo nekoliko međunarodno poznatih biroa i arhitekata kao što su David Chipperfield, Mecanoo Architecten, OMA/Search, Ingenhoven, Wiel Arets i Kengo Kuma & Associates.

Napomena: na kraju vesti pronađite link za više detalja o projektu (galerija fotografija).

Buduće sedište Haškog tribunala vredno 92 miliona evra - piše Blic

Međunarodni krivični sud u Hagu predstavio je danas maketu svog novog sedišta - kompleks od šest kula vredan 92 miliona evra.

Danski arhitekta Bjarne Hamer prikazao je u Hagu model zgrade sa pet kancelarijskih kula i prozirnim blokom sa tri ili četiri sudnice. U prizemlju će biti svima dostupan hol, sa vrtom i bazenom.

Hamer je dizajn nove zgrade okarakterisao kao "apstraktnu pejzažnu strukturu koja je deo prirodne okoline u kojoj se nalazi" i čiji otvoreni delovi pružaju pogled na dine iza suda.

U centralnom vrtu biće zasađene biljke i drveće iz svih 110 zemalja članica suda. Matičarka suda u Hagu Silvana Arbija pohvalila je dizajn novog sedišta suda, sa rečima da on "prenosi osećaj harmonije i mira". 

Prvi stalni međunarodni sud za ratne zločine trenutno je smešten u bivšoj kancelarijskoj kuli jedne holandske telekomunikacione kompanije, u jednom industrijskom predgrađu na istoku Haga.

Novo sedište biće izgrađeno na zemljištu na kome su se ranije nalazile vojne barake, i očekuje se da bude završeno do 2015. Zemlje članice će morati da učestvuju u finansiranju nove zgrade, ali još uvek nije navedeno na koji način.

Međunarodni krivični sud uspostavljen je 2002. za suđenja za ratne zločine, kada lokalne vlasti nisu u mogućnosti ili ne žele da procesuiraju zločine počinjene na njihovoj teritoriji.

Taj sud je do sada sproveo formalne istrage u Ugandi, Demokratskoj Republici Kongo, Centralnoj Afričkoj Republici i sudanskom regionu Darfuru.

U njegovom pritvoru trenutno se nalazi četvoro osumnjičenih, od kojih se trojici sudi. Od osmorice optuženih, četvorica se još uvek nalaze van dosega sudskih organa - predsednik Sudana Omar al-Bašir i tri lidera jedne ugandske pobunjeničke grupe.

Linkovi:

  • Više o projektu (galerija fotografija) - link

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...