INFONET-468X60-BANNER

Novo sedište Međunarodnog krivičnog suda u Hagu po projektu biroa - shl

09.03.2010. | WAN

Nakon nekoliko godina rada u "privremenom smeštaju", Međunarodni krivični sud u Hagu trebalo bi da dobije svoje stalno sedište. Projekat je delo biroa shl - schmidt hammer lassen architects.

Ovaj danski biro pobedio je na prestižnom konkursu na kom je učestvovalo nekoliko međunarodno poznatih biroa i arhitekata kao što su David Chipperfield, Mecanoo Architecten, OMA/Search, Ingenhoven, Wiel Arets i Kengo Kuma & Associates.

Napomena: na kraju vesti pronađite link za više detalja o projektu (galerija fotografija).

Buduće sedište Haškog tribunala vredno 92 miliona evra - piše Blic

Međunarodni krivični sud u Hagu predstavio je danas maketu svog novog sedišta - kompleks od šest kula vredan 92 miliona evra.

Danski arhitekta Bjarne Hamer prikazao je u Hagu model zgrade sa pet kancelarijskih kula i prozirnim blokom sa tri ili četiri sudnice. U prizemlju će biti svima dostupan hol, sa vrtom i bazenom.

Hamer je dizajn nove zgrade okarakterisao kao "apstraktnu pejzažnu strukturu koja je deo prirodne okoline u kojoj se nalazi" i čiji otvoreni delovi pružaju pogled na dine iza suda.

U centralnom vrtu biće zasađene biljke i drveće iz svih 110 zemalja članica suda. Matičarka suda u Hagu Silvana Arbija pohvalila je dizajn novog sedišta suda, sa rečima da on "prenosi osećaj harmonije i mira". 

Prvi stalni međunarodni sud za ratne zločine trenutno je smešten u bivšoj kancelarijskoj kuli jedne holandske telekomunikacione kompanije, u jednom industrijskom predgrađu na istoku Haga.

Novo sedište biće izgrađeno na zemljištu na kome su se ranije nalazile vojne barake, i očekuje se da bude završeno do 2015. Zemlje članice će morati da učestvuju u finansiranju nove zgrade, ali još uvek nije navedeno na koji način.

Međunarodni krivični sud uspostavljen je 2002. za suđenja za ratne zločine, kada lokalne vlasti nisu u mogućnosti ili ne žele da procesuiraju zločine počinjene na njihovoj teritoriji.

Taj sud je do sada sproveo formalne istrage u Ugandi, Demokratskoj Republici Kongo, Centralnoj Afričkoj Republici i sudanskom regionu Darfuru.

U njegovom pritvoru trenutno se nalazi četvoro osumnjičenih, od kojih se trojici sudi. Od osmorice optuženih, četvorica se još uvek nalaze van dosega sudskih organa - predsednik Sudana Omar al-Bašir i tri lidera jedne ugandske pobunjeničke grupe.

Linkovi:

  • Više o projektu (galerija fotografija) - link

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;