INFONET-468X60-BANNER

Novi park od Beton hale do Pančevačkog mosta

12.04.2019. | Daliborka Mučibabić | Politika

Grad Beograd će angažovati arhitektonski studio iz Njujorka Diller Scofidio + Renfro da izradi master plan za linijski park - buduću zelenu oazu koja će se protezati na 4,7 kilometara od Beton hale do Pančevačkog mosta.

Projekat za uređenje 47 hektara u donjem Dorćolu trebalo bi da finansiraju Novak Đoković, Milan Beko, Svetska banka i UND, kako je za Politiku izjavio gradski urbanista Marko Stojčić.

- Razgovarali smo sa sve četiri strane i pristali su da finansiraju master plan budućeg linijskog parka i nadam se da ćemo ugovor potpisati do kraja meseca kako bi arhitekte koje su projektovale slične parkove, „High Line“ na Menhetnu i „Zaryadye” u Moskvi, mogle od maja da rade projekat čije će ideje biti utkane u plan detaljne regulacije beogradskog parka - ističe Stojčić i dodaje da je ideja da se angažuje biro iz Njujorka potekla, između ostalih, i od njega.

Novi park od Beton hale do Pančevačkog mosta

Novi park od Beton hale do Pančevačkog mosta (foto: Diller Scofidio + Renfro)

Reč je o prostoru koji je zauzimala železnička pruga, a ideja grada je, dodaje Stojčić, da se poveže zapušteni deo Dorćola uz reku i centar Beograda. Prva faza transformacije te celine biće potez od Beton hale do teniskih terena Đoković, a poslednja će obuhvatiti zaleđe Luke Beograd sa kojom grad godinama vodi spor oko vlasništva nad zemljištem što je bila glavna kočnica da vlasnik „Luke” Milan Beko započne gradnju „grada na vodi”, preteče „Beograda na vodi”, koji je projektovao Danijel Libeskind, američki arhitekta poljskog porekla.

- Beko je zainteresovan da finansira deo projekta od Pančevačkog mosta do Marine Dorćol kako rešenja američkih arhitekata ne bi bila u suprotnosti sa projektom koji on u tom delu planira da razvija - naglašava Stojčić.

Gradski urbanista nema dilemu da će taj prostor biti najatraktivnija rekreativno-zabavna zona koja treba da pomiri potrebe Beograđana i novu arhitekturu koju će osmisliti Diller Scofidio + Renfro - kako kaže, majstori za osmišljavanje atrakcija, i da će privući građane da borave u budućem parku.

- U ovaj projekat maksimalno ćemo uključiti i domaće arhitekte jer je reč o velikom prostoru. Profesor Brana Mitrović već ima predloge za potez oko SC „Milan Gale Muškatirović” - naglašava Stojčić.

- Razmišljali smo da li nam je javno nadmetanje potrebno ili ne. Shvatili smo da ćemo izgubiti dosta vremena i da će svetske arhitekte biti i te kako zainteresovane za taj prostor, što bi smanjilo šansu domaćim projektantima koji nemaju veliko iskustvo u preoblikovanju ovakvih prostora. Možda zvuči nelogično, ali izbegavanjem konkursa daćemo veću šansu domaćim arhitektama koji će zajedno sa američkim kolegama 47 hektara pretvoriti u atraktivan park - naglašava Stojčić.

Služba za urbanizam koja će okupiti 10 stručnjaka biće formirana 24. aprila na sednici Skupštine grada, najavljuje Marko Stojčić. Ona će biti podređena gradskom urbanisti, a direktor službe biće arhitekta Danijela Korica koja na tu poziciju dolazi iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

- Svako od njih dobiće oblast za koju će biti zadužen poput estetike prostora, kvaliteta projekata za javne objekte... Ove godine ističe važnost 104 plana detaljne regulacije i očekuju nas izmene GUP-a i Plana generalne regulacije. Nisam zadovoljan brzinom kojom se planovi izrađuju i daću sve od sebe da se taj proces ubrza, ali i da bude što manje nelogičnosti i nepravdi u planskoj hijerarhiji - obećava Stojčić.

 

Komentari: 1

veselnik 13.04.2019 21.36.43

"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 stručnjaka biće formirana 24. aprila na sednici Skupštine grada, najavljuje Marko Stojčić. Ona će biti podređena gradskom urbanisti", arhitekti - administratoru bez projektantskih referenci i bez ikakvog iskustva na velikim projektima toga tipa!

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;