INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ljudski faktor najčešći krivac za nesreće na gradilištima

09.04.2019. | Lj. Preradović | Novosti

Govoreći o uzrocima nesreća na gradilištima, Ljiljana Stojšić, načelnica Inspekcije rada za Južnobački okrug, kaže da je u 95 odsto sučajeva reč o ljudskom faktoru, i to najčešće propustima sa više strana.

- Do propusta najčešće dolazi zbog nedovoljno razvijene svesti da je pravo i obaveza da se primenjuju mere za bezbedan rad - ističe Stojšićeva. - Bezbednost na radu je veoma dobro uređena zakonom, kojim su utvrđena prava i obaveze i odgovornost svih učesnika, koji organizuju ili izvode građevinske radove, i ukoliko izostane samo jedan od činilaca u sistemu bezbednosti, može dovesti do tragičnih posledica.

Ilustracija (www.pixabay.com)

U 2018. inspektori su obavili 424 nadzora na gradilištima, a utvrđeno je 386 povreda propisa i naloženo je da se otklone, a protiv odgovornih osoba podneto je 96 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Inspektori rada su, po rečima sagovornice, gotovo svakodnevno na gradilištima, naročito u građevinskoj sezoni, i kontrolišu koliko se poštuju propisi o bezbednosti na radu. U prva dva meseca 2019. inspektori su obavili 49 inspekcijskih nadzora u građevinarstvu.

Povodom pogibije trojice radnika na gradilištima od početka godine, Inspekcija rada je u dva slučaja u Novom Sadu završila istragu, dok se za treći, koji se dogodio u Sremskim Karlovcima, kada je nastradao D. A. (46) iz Loznice, uzrok još utvrđuje.

- Lane smo na gradilištima zatekli 13 odsto radnika „na crno", koji su bili angažovani bez ugovora o radu i prijave na socijalno osiguranje - predočava Stojšićeva. - Kontrola bezbednosti na gradilištima i rad „na crno" i dalje su prioritet inspektora rada.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;