INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Svi javni objekti u Beogradu biće energetski efikasni

06.03.2019. | Tanjug

Svi javni objekti u Beogradu moraće da budu energetski efikasni, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i najavio da će u narednih nekoliko meseci biti objavljen poziv kompanijama da 100 javnih zgrada u prestonici preurede u energetski efikasne zgrade.

Vesić je juče (05.03.2019) na svečanoj konferenciji povodom Svetskog dana očuvanja energije, rekao i da će postojeći javni objekti biti rekonstruisani tako da postanu energetski efikasni i naglasio će se ubuduće više pažnje posvećivati energetskoj efikasnosti i očuvanju životne sredine.

- Već imamo nekoliko kompanija koje su zainteresovane i spremne da urede te zgrade, da promene fasadu i stolariju kako bi zgrade štedele energiju. Na taj način pomoći ćemo da kroz ESCO projekat, a bez našeg novca, javne zgrade postanu energetski efikasne - rekao je Vesić. Dodao je da se to odnosi na vrtiće, škole, sportske objekte, upravne zgrade, a kao primer naveo Sava centar koji, kako je istakao, godišnje na grejanje i hlađene potroši milion evra.

Beograd - ilustracija (www.pixabay.com)

- Dobar primer rekonstruisanog objekta je garaža na Obilićevom vencu. Od stare, oronule garaže napravili smo prvi zeleni objekat takve namene u ovom delu Evrope - naveo je zamenik gradonačelnika.

Vesić je naglasio da će svi gradske službe, a posebno Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, morati da obrate više obrate prilikom izdavanja dozvola za izgradnju, te da jedan od uslova bude da zgrade koje se grade moraju da budu energetski efikasne.

Dodao je i da Grad zajedno sa toplanama definiše program kako bi se na isti način uredili stambene zgrade, a uz učešće stanara. - Preko toplana bismo nudili stanarima da uđu u taj projekat kako bi se i tu uštedelo, a građani imali manje račune - pojasnio je Vesić.

Ukazao je i da će JKP Gradska čistoća morati da promeni način rada i da će više pažnje biti posvećeno sortiranju i recikliranju otpada. - Sva preduzeća treba da razmišljaju o tome šta mogu da učine kako bi uštedeli energiju, kako bi bilo više zelenila i kako bismo dali doprinos očuvanju planete - kazao je Vesić.

Vesić je rekao da će Grad razgovarati sa Ministarstvom finansija o mogucnosti da se umanji porez onima koji grade energetski efikasne zgrade i da se na taj način stimuliše njihova izgradnja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;