PRIJAVA-468X60-BANNER

U martu kreće sanacija delova Kalemegdanske tvrđave

22.02.2019. | S. Vidačković | Novosti

Kalemegdanske bisere, Veliko stepenište i most kod Sahat-kule godinama „održavaju" samo koraci sugrađana i turista. Obnove napuklih gazišta i dotrajalog drvenog mosta bile su odlagane zbog nedostatka novca. Ipak, nadležni iz JP Beogradska tvrđava najavljuju da će sa lepim vremenom, već početkom marta, početi radovi na Kalemegdanu, kako spomenici ne bi bili dovedeni u opasnost.

Takođe, majstore će sve vreme nadzirati stručnjaci - konzervatori i arheolozi. Od poslednje rekonstrukcije 2006, Veliko stepenište je oronulo. Skoro svaki stepenik je u katastrofalnom stanju, a na nekim mestima kamena uopšte nema.

Kalemegdan (www.pixabay.com)

- U prvoj fazi izvođenja radova na Velikom stepeništu projektom je planirano da se demontiraju svi stepenici od kamena kao i obloge podesta, da se ukloni cementna košuljica od betonske konstrukcije, da se skine ograda stepeništa, a kamen treba očistiti od veziva i rđe - kažu, za Novosti, iz JP Beogradska tvrđava. - Oštećeni delovi kamene ograde će se nabaviti i obraditi po uzoru na originalne, prema projektu. Ugovorena vrednost radova za prvu fazu sanacije Velikog stepeništa je 14.450.521 dinar.

Drveni most kod Sahat-kule prethodnih godina bio je održavan samo da bi posetioci bili sigurni, ali detaljna obnova nije rađena još od 1987, kada je izrađena konstrukcija prelaza. Ovog proleća biće potpuno zamenjena hrastova podna konstrukcija, kao i ograda.

- Po ojačanju čelične konstrukcije, a pre montaže poda i ograde, predviđeno je da se uradi i antikoroziona zaštita. Radovi će trajati oko 120 dana - ističu nadležni. - Radovi na obnovi mosta kod Sahat-kule vrede 4.594.540 dinara.

- U ovoj godini očekuje nas velika rekonstrukcija pešačkih staza na Kalemegdanu, u okviru koje će biti sređeno 19.000 kvadratnih metara oštećenih trasa - objašnjavaju iz Beogradske tvrđave. - Biće nastavljena restauracija bedema tvrđave, kao i sređivanje mostova kod Karađorđeve, Despotove i Zindan kapije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;