INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Agilie™ Lafarge beton u primeni - Nove mogućnosti za samougrađujući beton

19.02.2019. | Gradjevinarstvo.rs

„Avala house“, stambeni objekat nesvakidašnjeg dizajna, dobija ove zime svoje obrise zahvaljujuću primeni Agilie™, familije Lafarge brendiranih betona. Ambiciozno i vizionarski zamišljen projekat, pozicioniran na obroncima planine nadomak prestonice, delo je arhitektonskog studija Ten, na čelu sa  Nemanjom Zimonjićem koji odvažno pomera granice na polju arhitekture.

Agilie™ Lafarge beton u primeni - Nove mogućnosti za samougrađujući beton

„Avala house“ - maketa

Vođeni idejom da kroz seriju stambenih objekata eksperimentišu sa građevinskim materijalima koji su relativno retko u upotrebi kada je individualna gradnja u pitanju, projektanti studija Ten opredelili su se za primenu Agilia betona, čelika i stakla u izgradnji tzv. letnje kuće na Avali. Objekat površine stotinak m², oblika je kvadratnog obruča kroz čiju se unutrašnjost protežu krošnje drveća, koje će ostati neraskidivi deo ambijenta nakon što se tokom leta radovi privedu kraju.

Čelična konstrukcija kuće, teška 8 tona, oslonjena je na tlo samo jednom svojom stranom, dok su preostale tri praktično u vazduhu; glavni oslonac kuće jesu dva masivna betonskla stuba, nestandardnih oblika i dimenzija, izvedena u Agiliji. Manji stub, koji nosi stepenište i ulaz u objekat, površine je 4,5m², dok je drugi značajno veći, površine 12m²; unutrašnjost samog stuba projektovana je kao svojevrstan stambeni pretprostor. 

Objekat će samo sa svoje južne strane biti zatvoren staklenim panelima, dok će preostali deo kuće biti potpuno otvoren u vidu prostranih terasa koje okružuju unutrašnju baštu. - Kuća je pozicionirana više u vazduhu nego na zemlji i zapravo predstavlja pandan praiskonskim kućama podizanim u krošnjama drveća - navodi autor projekta, N. Zimonjić. - Mada naizgled ne pripada srpskoj tradicionalnoj gradnji, avalska kuća nam je suštinski bliska, s obzirom da nas dovodi u neposredan dodir sa prirodom i, sama po sebi, predstavlja svojevrstan kulturni dijalog sa okruženjem - dodao je.

Agilie™ Lafarge beton u primeni - Nove mogućnosti za samougrađujući beton

Manji noseći stub - izgled pre skidanja oplatnog sistema  

U realizaciji vizionarski zamišljene kuće u krošnjama stabala, ključnu ulogu imao je Lafarge brendirani beton Agilia™. - Izrada predimenzionisanih stubova koji nose tešku čeličnu konstrukciju građevine, najzahtevniji je deo projekta. Oplata za stubove nestandardnih oblika i dimenzija predstavljala je poduhvat sam za sebe; izradili smo je od blažujke sa čeličnim ugaonim segmentima. Primena standardnih betona u konkretnom slučaju, dovela bi do pucanja oplata usled vibriranja. Odlučivši se za Agiliu™, jedinstveni samorazlivajući beton, koji se, usled izuzetne fluidnosti koju poseduje, odlikuje sposobnošću ugrađivanja bez vibriranja, sprečili smo oštećenja na oplati, dok je površina stubova savršeno glatka i ravna - tvrdi Zimonjić.

Sama tehnologija Agilia™ proizvoda omogućuje ugradnju betona bez poteškoća i obezbeđuje odličan kvalitet uz veću fleksibilnost na gradilištima na svim pozicijama. Kako bi osigurali potpunu primenu standarda vezanih za estetiku i tehničko izvođenje projekta, predstavnici kompanije Lafarge aktivno su učestvovali u razradi projekta i davanju adekvatnih rešenja u saradnji sa autorskim timom studija Ten.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


MORAVACEM-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;