IZOLACIJA-468X60-BANNER

Poslovna zgrada i kampus u bloku 42

04.02.2019. | Beobuild

Američka kompanija NCR najavila je gradnju poslovne zgrade i kampusa u bloku 42, kao regionalnog centra koji će efikasno objediniti postojeće operacije i omogućiti dalje širenje. Pripreme za realizaciju ovog projekta počele su još 2017. godine, a prema najavama investitora sve je spremno da gradnja krene ovog proleća.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Planirani objekat nalaziće se u bloku 42, u njegovom severoistočnom delu ka Bulevaru Milutina Milankovica. Razvoj ovog bloka bio je predmet arhitektonsko-urbanističkog konkursa iz 2014. godine na kome je izabrano i nagrađeno rešenje Proaspekt tima - Milana i Vladimira Lojanice sa saradnicima. Kasnije tokom razrade plana detaljne regulacije došlo je do izvesnih izmena na pobedničkom rešenju, tako da je dozvoljena gradnja dodatnih kvadrata poslovne namene u zoni kod železničke stanice. Formirana je nova parcela za gradnju lamelnog objekta, gde će američka kompanija sagraditi zgradu od preko 55.000 kvadrata bruto prostora. Arhitektonsko rešenje nove zgrade takođe je delo Milana i Vladimira Lojanice, čime su autori pobedničkog rešenja sa konkursa direktno uključeni u dalje oblikovanje.

Ukupna bruto površina iznosi preko 55.000 kvadrata, od čega podzemno oko 14.800m², a nadzemno oko 39.700m² sa još 3.150m² na tehničkoj etaži. Neto korisna površina iznosi skoro 36.000m² na devet nadzemnih i dve podzemne etaže (2Po+Pr+7+Te). Sa zadnje strane objekta (ka železničkom vijaduktu) biće izgrađena servisna saobraćajnica za prilaz podzemnoj garaži sa 440 parking mesta, dok će na otvorenom za zaposlene biti dostupno dodatnih 75 parking mesta.

Spoljna materijalizacija i fasada podržavaju horizontalnu usmerenost volumena objekta. Najupečatljiviji element svakako čini sistem ramova i vertikalnih brisoleja od „alucobonda“, čija je najveća koncentracija fokusirana ka uglu i središtu železničkog trga, dok se ka drugom kraju fasade osipa. Međutim, zanimljivo je i da promenu u oblikovanju ravanske plastike od „alucobonda“ prati i smena staklene fasadne zavese iza brisoleja, kombinacijom transparentnih i reflektujućih karakteristika panela. Kompozicija zadnje fasade koja je okrenuta ka železničkoj pruzi karakteriše nešto jednostavnija forma sa naglašenim horizontalnim brisolejima.

Ukupna vrednost ove investicije treba da dosegne 90 miliona evra, a kao državni podsticaj projektu iz budžeta je dodeljeno 10.2 miliona evra. Radovi na izgradnji treba da počnu u aprilu, a otvaranje NCR kampusa u bloku 42 na Novom Beogradu planirano je početkom 2021. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;