INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sneg zavejao rokove

23.01.2019. | Beobuild

Radovi u centralnoj gradskoj zoni odvijaju se na nekoliko lokacija, rekonstruišu se ulice i javni prostori, radi se na širenju pešačke zone i uređenju beogradske „boemske četvrti” u Skadarliji. Svi ovi projekti spremaju centar grada da bude atraktivniji u novoj turističkoj sezoni, međutim njihovo izvođenje teče jako sporo i dezorganizovano, pa su svi projekti u dramatičnom kašnjenju. To je posebno bilo izraženo na nedavno završenoj rekonstrukciji Balkanske ulice, pošto je planirana rekonstrukcija umesto tri trajala čak pet meseci.

Slična situacija sa rokovima dešava se i na tekućem projektu uređenja Ulice Strahinjića bana, gde su radovi planirani da traju dva meseca već duboko zagazili u četvrti, a još uvek nisu završeni. Rekonstrukcija Topličinog venca takođe je počela prošle godine, ali ako se ostane na dosadašnjoj dinamici sigurno je da će i ovaj projekat značajno probiti ugovorene rokove. Kako ne postoji sistem odgovornosti, situacija postaje sve teža i na realizaciji najmanjih projekata.

Ilustracija (www.pixabay.com)

U Ulici Strahinjića bana radovi se privode kraju, završeno je popločavanje trotoara i kolovoza, a krenulo je i postavljanje stubova javne rasvete. Rok za završetak ovih radova bio je u oktobru prošle godine, ali su rokovi u međuvremenu zanemareni. Deo Ulice Strahinjića bana, od Francuske do Skadarlije, pretvoren je u pešačku zonu, sa uskim kolovozom za usporen saobraćaj. Pored širokih granitnih tortoara, na ulazu iz Francuske ulice postavljena je i manja fontana. Očekuje se postavljanje preostalog mobilijara, a bilo bi poželjno i fizički odvojiti tortoare od kolovoza. I radovi na obnovi kaldrme u boemskoj četvrti su završeni posle četiri meseca, a privode se kraju radovi i na prilazima Skadarliji – u Zetskoj, Siminoj i Ulici Emilijana Josimovića. Na taj način će sve bočne ulice iz Skadarlije biti uređene i objedinjene u jednu gradsku celinu.

Na Topličinom vencu radovi su počeli u septembru, a podrazumevaju rekonstrukciju svih saobraćajnica koje okružuju Park vojvode Vuka, uključujući Ulice Topličin venac, Carice Milice i Vuka Karadžića. Za sada se radovi izvode samo na delu Ulice Vuka Karadžića, gde je završeno oko pola predviđenih radova. Imajući u vidu da je za čitav projekat predviđen rok od 280 dana, stanje na terenu posle 120 dana izvođenja potvrdjuje da rokovi ni ovde najverovatnije neće biti ispoštovani. Vremenske prilike ne mogu biti izgovor, jer planiranje projekta uvek predviđa tu mogućnost zimi i uračunava ga u ukupni rok. Kada se konačno završi obnova saobracajnića u ovoj fazi radova na Topličinom vencu, uslediće rekonstrukcija javnih površina i Parka vojvode Vuka.

Ovih dana kreće i popločavanje Trga republike, gde su isporučene prve količine kamenih ploča koje će biti postavljene na izlivenu asfaltnu podlogu. Prva faza rekonstrukcije Trga republike počela je krajem avgusta, a sa ugovorenim rokom od čak 420 dana izvođac je u relativno udobnoj poziciji. Tokom prve faze biće završeno popločavanje pešačkih površina na trgu, dok bi u drugoj fazi bile rekonstruisane saobraćajnice. Međurok za završetak prve faze najavljen je za 1. mart ove godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;