Investicije u pametne gradove premašile 100 mlrd USD

14.01.2019. | Tanjug

Ulaganja gradova u pametne tehnologije se ubrzano uvećava i u 2018. premašilo je 100 mlrd USD, a procenjuje se da će do kraja ove godine doneti gradovima ekonomsku vrednost četiri puta veću od uloženog. Zbog toga je važno da gradovi i opštine u Srbiji prate svetske trendove, jer su uštede višestruko veće od investicija, ističe predsednik Saveza za e-upravu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Željko Tomić.

Kako kaže, procenjuje se da će do 2025. godine 70% stanovništva živeti u gradovima, a primena savremenih informacionih i komunikacionih tehnologija može dosta da olakša funkcionisanje i primenu različitih servisa i usluga.

Sve je više gradova u svetu, koji već koriste ili se pripremaju da primene rešenja za razvoj pametnih gradova, a uslov za to je masovna digitalizacija svih gradskih funkcija i poslova, ukazuju stručnjaci. Tomić kaže da je u Srbiji takođe veliki izazov primena savremenih tehnologija.

To je kaže, velika šansa za domaće tehnološke kompanije i start up preduzeća.

Ilustracija (www.pixabay.com)

On ističe da u Srbiji ima pozitivnih primera poput kompanije Strawberry energy koja je osmislila klupe za punjenje mobilnih uređaja, zatim kompanije koja je osmislila „pametne zebre" - pešačke prelaze koji svetle noću, što u značajnoj meri doprinosi sigurnosti u saobraćaju.

Takođe, postoje aplikacije o kvalitetu vazduha, nivou buke, aplikacije za komunalne službe i slično, a takođe i portal otvorenih podataka omogućava razvoj aplikacija koje će biti od velike koristi za građane i mogu doprineti i boljoj efikasnosti javne uprave, navodi on.

- Postoje pozitivni primeri u mnogim gradovima i svi su svesni da što pre treba da hvataju priključak sa svetom i da na ovaj način rešavaju mnoge probleme i potrebe građana. Svest o tome postoji i krećemo se u dobrom pravcu - kaže Tomić.

On ističe i značaj razvoja servisa eUprave, što u velikoj meri olakšava komunikaciju građana i države, takođe i privrede i države.

Kao jedan od primera iz Evrope na koji se možemo ugledati Tomić navodi automatizovani sistem za prikupljanje otpada zahvaljujući kojem je Helsinski smanjio korišćenje đubretarskih kamiona za 90%. Takođe, Barselona ima sistem javnog osvetljenja koje se uključuje samo po potrebi, a zanemarljiv nije ni primer Koreje koja ulaže 40 mlrd USD u izgradnju pametnog grada budućnosti.

Tomić ističe da za lokalne samouprave u Srbiji zanimljiv može biti primer projekta „internet sela" koji je praktično pružio šansu lokalnom stanovništvu da putem e-trgovine plasiraju proizvode i tako se ekonomski osnaže.

- To je nešto što su drugi radili i važno je da se prevaziđe jaz između sela i grada u primeni savremenih tehnologija, odnosno poveća korišćenje internet tehnologija na selu da bi proizvođači iz ruralnih područja preko novih tehnologija bolje plasirali proizvode i bili bliže kupcima - ističe Tomić.

Stručnjaci ukazuju da su uštede u energetskoj efikasnosti, u optimizaciji saobraćaja i energetskih tokova veoma značajne tako da se ulaganja u ovakve tehnologije veoma brzo isplate.

Da je razvoj pametnih gradova važan posao, svedoči i to što je iz Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj najavljeno je da će u okviru budžeta za inovacije za ovu godinu biti predviđen specijalni budžet za „pametne gradove".

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...