PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Stigle dve ponude za izgradnju gondole

03.12.2018. | Beoinfo

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić potvrdio je da su otvorene ponude za izgradnju gondole od Ušća do Kalemegdana. Na adresu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u otvorenom postupku javne nabavke stigle su dve ponude, a procenjena vrednost projekta je 1.795.200.000 dinara.

Radojičić je naveo da će stručna komisija najkasnije u narednih dvadesetak dana doneti odluku da li ponude zadovoljavaju uslove koje propisuju Zakon o javnim nabavkama i Tenderska dokumentacija, na osnovu čega će utvrditi koja od pristiglih ponuda je najpovoljnija. Kako je istakao, izbor najpovoljnije ponude biće izvršen primenom kriterijuma „najniža ponuđena cena”. On je dodao da će trasa gondole biti duga kilometar, kao i da će se stanica na jednoj strani nalaziti u blizini pristaništa i „Beton hale”, a na drugoj nedaleko od PC „Ušće”.

Rok za izradu idejnog rešenja je 15 dana od uplate avansa, a za izradu idejnog projekta sa studijom opravdanosti 20 dana od pribavljanja lokacijskih uslova od nadležnog organa. Izrada projekta za građevinsku dozvolu mora biti završena 30 dana od dobijanja pozitivnog mišljenja Revizione komisije o izvršenoj stručnoj kontroli idejnog projekta sa studijom opravdanosti. Rok za izradu projekta za izvođenje je 20 dana od dana izdavanja građevinske dozvole.

– Kada ovi uslovi budu ispunjeni, rok za završetak radova je 275 dana od dobijanja građevinske dozvole – dodao je gradonačelnik.

Skejt park kod Ušća biće pomeren na novu lokaciju, jer je na tom mestu predviđena izgradnja stajališta za gondolu koje će biti na stubovima. Na drugoj strani, u delu stanice „Kalemegdan”, plan predviđa da prostor oko gondole obuhvati deo šetališta i zelenih površina najvećeg gradskog parka, pa bi stajalište bilo nedaleko od raskrsnice Karađorđeve ulice i Bulevara vojvode Bojovića.

Startna pozicija na Ušću bila bi postavljena na 75 metara nadmorske visine, dok bi izlazna kalemegdanska stanica bila visoka 106 metara.

– Gondola će moći da prevozi 3.000 ljudi na sat u oba smera, a vreme putovanja bi trebalo da traje oko pet minuta. Prema stručnoj proceni, uloženi novac u izgradnju gondole trebalo bi da se vrati za oko šest godina – rekao je Radojičić.

U planu je da žičara bude opremljena sa 25 kabina. Prevoz bicikala i pristup osobama sa invaliditetom takođe će biti omogućeni. Minimalna visina donje ivice kabine biće 4,5 metara iznad prizemnih objekata i javnih saobraćajnih površina, šest metara od nivoa primarnih infrastrukturnih vodova i 12 metara od nivoa Save pri najvišem vodostaju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;