BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Kreće gradnja "Kule Beograd"

28.11.2018. | Beobuild

Izgradnja centralne kule u okviru kontroverznog projekta „Beograd na vodi” postaje sve izglednija. Prošlo je gotovo tri godine otkad su zvaničnici svečano postavili kamen temeljac za takozvanu „Kulu Beograd” - tada još uvek građevinu bez završene tehničke dokumentacije ili glavnog izvođača. Čak ni posebna građevinska dozvola za pripremne radove iz 2016. sa kojim su otvorili gradilište nikada nije objavljena na sajtu nadležnog ministarstva. Iako je tada otvaranje pompezno najavljivano za 2019. godinu, gradilište je ubrzo nakon toga zatvoreno.

Ceo projekat u Savskom amfiteatru obavijen je velom tajne, tako da se godinama nije moglo doći do bilo kakvih informacija o ovom projektu ili njegovoj eventualnoj izgradnji. Tek su sredinom 2018. procurele informacije o tome da je u toku proces izbora izvođača, čime su opovrgnute pojedine glasine da je projekat u krizi i da je pitanje da li će uopšte biti realizovan. Ove nedelje projekat „Kule Beograd” ponovo je izašao iz mraka, pošto se provukla vest da je italijanski Pizzarotti dobio posao glavnog izvođača. Još važnije, ponovo je najavljen početak radova i to već ovog decembra.

U prethodnim mesecima špekulisalo se da će posao dobili belgijski Besix, kompanija čije je ime postalo poznato nakon prezentacije 300 metara visoke kule na Novom Beogradu sredinom prošle decenije. Kompanija je nedavno otvorila i predstavništvo u Beogradu, a i najviši zvaničnici pominjali su ih kao glavne kandidate. Ipak, posao je na kraju dodeljen italijanskoj komapniji Pizzarotti, takođe poznatom imenu u građevinskoj industriji sa dugom tradicijom i kvalitetnim projektima u referencama. U tom smislu, „Kulu Beograd” gradiće renomirano ime, a novi rok za završetak pomeren je za 2021. godinu. Projekat i dalje nema građevinsku dozvolu za bilo koje radove nakon pobijanja šipova, ali je taj deo papira moguće regulisati do početka izvođenja.

Funkcija novog gradskog obeležija će biti pretežno stambena, što već postaje dominantna namena čitavog projekta „Beograd na vodi”. Od planiranih 40 spratova, prvih 9 je namenjeno hotelskom smeštaju, dok će ostatak biti brendirani apartmani u okviru superluksuzne franšize „St. Regis”, dela hotelskog lanca „Marriott International”. U ovoj zgradi nudiće se jedan od najskupljih kvadrata u ovom delu Evrope, čiju je arhitekturu radio poznati studio SOM iz Njujorka, dok je razrada projekta takođe dodeljena američkoj kompaniji AECOM.

Ukupna vrednost investicije procenjena je na oko 90 miliona evra, a pored kompanije Pizzarotti u izvođenju će učestvovati i kompanija Roberts Constructions, kao i domaće preduzeće Millennium Team.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bobby 20.03.2023.
Meni su roditelji radili u BIGZ-u, znam da ...
Masa 19.03.2023.
Ma bravo premasili ste sami sebe. Pa gde su...
Ma nemoj 18.03.2023.
Tu nema niko ko je pošteno zaradio pare, i ...
Mima 17.03.2023.
Ne treba da se bune jer ako su starosedeoci...
Rodoljub 17.03.2023.
Ok. je da se stave ozbiljne primedbe na kva...

;