PRIJAVA-468X60-BANNER

„Pametne ulice” koje broje vozila uskoro u Beogradu

12.06.2018. | S.B.M. | Novosti

Bulevar Nikole Tesle, ulice Marka Čelebonovića i Omladinskih brigada, kao i Južni bulevar i Višnjička ubuduće će biti neprekidno snimane. U njihov asfalt biće ugrađeni automatski brojači saobraćaja. Ove ulice od strateškog su značaja za planiranje razvoja saobraćajnog sistema i bitne su za operativno upravljanje saobraćajnim tokovima na uličnoj mreži Beograda.

Ugradnjom brojača neprekidno će se prikupljati podaci o broju i kategoroji vozila po saobraćajnim trakama, brzini kojom se kreću.

Podaci se prikupljaju preko senzora, a onda putem mreže mobilne telefonije prenose do centralnog računara u prostorijama Centra za upravljanje saobraćajem u okviru Sekretarijata za saobraćaj. Prikupljene informacije, koristiće se za donošenje kvalitetnijih odluka u oblasti regulisanja i upravljanja saobraćajem.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Odabrani dobavljač je dužan da obezbedi tehničku dokumentaciju za postavljanje brojača kao i saglasnost za izmenu režima saobraćaja tokom izvođenja radova, da ugovori pretplatu kod provajdera mobilne telefonije na dve godine za prenos 500 megabajta podataka mesečno za svaku lokaciju.

Ujedno, odabrani ponuđač mora i da obuči petoro zaposlenih iz Sekretarijata za saobraćaj za analizu podataka, izveštavanja o trenutnom stanju saobraćaja, kao i za redovno održavanje brojača.

Ko će biti zadužen za ugradnju ovih sprava znaće se 6. jula, kada je zakazano otvaranje ponuda, a po izboru ponuđača, odabrana firma imaće rok od tri meseca da ugradi ovu opremu.

Brojačima je potrebno prikupljati sledeće vrste podataka: čas, minut, sekunda, dan, mesec, godina registrovanog prolaska vozila, brzina kretanja svakog automobila, period zauzetosti induktivne petlje, kategorizaciju svakog snimljenog vozila, da li je to motocikl, automobil ili autobus.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;