Na leto 2018. tender za auto-put Beograd-Sarajevo

21.05.2018. | B92

Na leto ove godine biće raspisan tender za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo, saopšteno je u nedelju (20.05.2018) iz Predsedništva BiH nakon sastanka predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, o čemu je potpisano pismo o namerama

Izetbegović je rekao i da studija izvodljivosti nije baš najoptimističnija kada je u pitanju južni krak auto-puta, pa će se, kako je rekao, najverovatnije ići na varijantu „brzog puta”.

Rekao je da je dogovoreno da se već na leto raspiše tener, koji će odrediti graditelje auto-puta.

Erdogan je podsetio da je izgradnju auto-puta Beograd - Sarajevo - Beograd ukjučen trojni mehanizam Srbje, BiH i Turske, a njegova izgradnja će, istakao je, imati posean značaj i predstavljaće pravi „put mira”.

Šef turske države je kazao da je otežavajuća okolnost za gradnju puta infrastruktura i geografski položaj, te da će buduća saobraćajnica imati veliki broj tunela i mostova.

- Kada se okonča taj projekat ceo Balkan će imati korist i zadovoljstvo. Sam projekat će sebe isplatiti - rekao je Erdogan.

Govoreći o investicijama, turski predsednik je kazao da je projektovani nivo od tri milijarde evra, te da će biti neophodna i podrška EKSIM banke.

Prema njegovim rečima, direktna investicija će biti između 15 i 20 odsto, dok će ostalo biti kredit.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...