Nova elitna stanogradnja - U Beogradu niču čitava mini-naselja

10.05.2018. | Ana Ristović | Blic

Od Zemuna i Novog Beograda, preko Savskog amfiteatra i Dorćola, pa sve do Vračara i Voždovca niču nove i moderne zgrade, pa čak i kompletna, manja ili veća naselja. Najviše pažnje i dalje privlači projekat „Beograd na vodi" koji obuhvata izgradnju više stambenih zgrada, najveći tržni centar u ovom delu Evrope, poslovni i hotelski prostor, trgovinske objekte i one predviđene za zabavne i kulturne sadržaje, sa Kulom Beograd kao svojim simbolom.

Veliki stambeno-poslovni kompleksi ipak su prepoznatljiva forma novobeogradske arhitekture, a s njihovim podizanjem ne staje se ni sada. Blok 67A tako je postao poznat po skraćenom nadimku „A blok", ujedno je i ime kompleksa na uglu ulica Omladinskih brigada i Jurija Gagarina, čija izgradnja četvrte faze je najavljena za ovu godinu. Iza projekta stoje bivši industrijalci Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, osnivači firme Marbo.

Nešto dalje, u Bloku 65, raste „Vest 65" čiji plan sem dominatnog stambenog prostora nalaže trgovinske celine, ugostiteljske i objekte za decu, spa i velnes centar.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Kao pogodno mesto za građevinske radove pokazala se i parcela nekadašnje vojne kasarne „Aleksa Dundić" u Zemunu gde se širi naselje „Zemunske kapije", a prva faza planirana je za septembar ove godine, kada će zainteresovani moći da kupe i prve stanove na toj lokaciji. U ovu novogradnju sredstva je uložila Građevinska direkcija Srbije, prostiraće se na oko šest hektara površine i sastojaće se od osam zgrada u kojima će biti raspoređeno 1.700 stanova. Dakle, dom za više od 5.000 ljudi.

Treba spomenuti da je najveću prašinu proteklih dana podigla gradnja kompleksa u Bloku 32, prekoputa „Merkatora", tik do Hrama Svetog Dimitrija.

- Ne sumnjam da će se za sve navedene projekte van centra grada naći kupci, dosta je ljudi iz Turske, Indije, Rusije i arapskih zemalja koji ulažu u kupovinu nekretnina. Kolokvijalno rečeno, ti prostori nisu za „obične ljude" i ne kupuju se od plata građana, već od velikih prihoda koje donosi biznis - komentariše Milić Đoković iz agencije za nekretnine Old rojal.

Kada su inostrane građevinske investicije u pitanju, nemoguće je ne pomenuti Izraelce koji sve osetnije dominiraju na tržištu. Među primerima projekata u koje su novac uložili investitori iz ove zemlje ističu se „Voždove kapije", kompleks smešten između Bulevara oslobođenja i Ulice vojvode Stepe, sa više od 700 stambenih jedinica, iza kojih stoji Šikun & Binui grup. Ova firma, u saradnji sa još jednim vodećim izraelskim investitorom AFI Europe stala je i iza podizanja „Central gardena“ na uglu Starine Novaka i Dalmatinske.

Ulica kneza Miloša će pretrpeti i najveće promene, zahvaljujući izraelskim investicijama. Na mestu bivše ambasade SAD izgradiće se „Kneza Miloša rezidens" sa preko 200 luksuznih stanova, dok će na prostoru nekadašnje zgrade MUP-a nići „Skyline Beograd" sa tri kule - centralne poslovne i dve stambene.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...