Nova elitna stanogradnja - U Beogradu niču čitava mini-naselja

10.05.2018. | Ana Ristović | Blic

Od Zemuna i Novog Beograda, preko Savskog amfiteatra i Dorćola, pa sve do Vračara i Voždovca niču nove i moderne zgrade, pa čak i kompletna, manja ili veća naselja. Najviše pažnje i dalje privlači projekat „Beograd na vodi" koji obuhvata izgradnju više stambenih zgrada, najveći tržni centar u ovom delu Evrope, poslovni i hotelski prostor, trgovinske objekte i one predviđene za zabavne i kulturne sadržaje, sa Kulom Beograd kao svojim simbolom.

Veliki stambeno-poslovni kompleksi ipak su prepoznatljiva forma novobeogradske arhitekture, a s njihovim podizanjem ne staje se ni sada. Blok 67A tako je postao poznat po skraćenom nadimku „A blok", ujedno je i ime kompleksa na uglu ulica Omladinskih brigada i Jurija Gagarina, čija izgradnja četvrte faze je najavljena za ovu godinu. Iza projekta stoje bivši industrijalci Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, osnivači firme Marbo.

Nešto dalje, u Bloku 65, raste „Vest 65" čiji plan sem dominatnog stambenog prostora nalaže trgovinske celine, ugostiteljske i objekte za decu, spa i velnes centar.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Kao pogodno mesto za građevinske radove pokazala se i parcela nekadašnje vojne kasarne „Aleksa Dundić" u Zemunu gde se širi naselje „Zemunske kapije", a prva faza planirana je za septembar ove godine, kada će zainteresovani moći da kupe i prve stanove na toj lokaciji. U ovu novogradnju sredstva je uložila Građevinska direkcija Srbije, prostiraće se na oko šest hektara površine i sastojaće se od osam zgrada u kojima će biti raspoređeno 1.700 stanova. Dakle, dom za više od 5.000 ljudi.

Treba spomenuti da je najveću prašinu proteklih dana podigla gradnja kompleksa u Bloku 32, prekoputa „Merkatora", tik do Hrama Svetog Dimitrija.

- Ne sumnjam da će se za sve navedene projekte van centra grada naći kupci, dosta je ljudi iz Turske, Indije, Rusije i arapskih zemalja koji ulažu u kupovinu nekretnina. Kolokvijalno rečeno, ti prostori nisu za „obične ljude" i ne kupuju se od plata građana, već od velikih prihoda koje donosi biznis - komentariše Milić Đoković iz agencije za nekretnine Old rojal.

Kada su inostrane građevinske investicije u pitanju, nemoguće je ne pomenuti Izraelce koji sve osetnije dominiraju na tržištu. Među primerima projekata u koje su novac uložili investitori iz ove zemlje ističu se „Voždove kapije", kompleks smešten između Bulevara oslobođenja i Ulice vojvode Stepe, sa više od 700 stambenih jedinica, iza kojih stoji Šikun & Binui grup. Ova firma, u saradnji sa još jednim vodećim izraelskim investitorom AFI Europe stala je i iza podizanja „Central gardena“ na uglu Starine Novaka i Dalmatinske.

Ulica kneza Miloša će pretrpeti i najveće promene, zahvaljujući izraelskim investicijama. Na mestu bivše ambasade SAD izgradiće se „Kneza Miloša rezidens" sa preko 200 luksuznih stanova, dok će na prostoru nekadašnje zgrade MUP-a nići „Skyline Beograd" sa tri kule - centralne poslovne i dve stambene.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...
mara 05.03.2020.
U okolini Kalenić pijace je nemoguće naći p...