PRIJAVA-468X60-BANNER

Velux prozori u vrtnom centru Kalia

04.05.2018. | Gradjevinarstvo.rs

U Nikšiću je odnedavno otvoren veliki vrtni centar KALIA koji predstavlja deseti u nizu objekat ovog lanca. Ono što ovaj centar odvaja jeste i poseban prostor koji predstavlja pravu oazu za sadnice – mesto okupano svetlošću VELUX prozora za ravne krovove.

Stara hala „Javorak“ gde su ranije primarno obavljani drvo-prerađivački radovi a koja je bila zamišljena kao magacinski prostor, bila je u jako lošem stanju i hala kakvu sada imamo prilike da vidimo nije se ni mogla nazirati. Sama hala je formirana iz 4 razdvojena dela, sa postojećom metalnom konstrukcijom.

Zadatak da se pozabavi rekonstrukcijom objekta dobio je jedan od najrespektabilnijih arhitektonskih studija u Crnoj Gori Ing-Invest. Sama rekonstrukcija je nosila veliki broj izazova – od starog, dotrajalog krovnog pokrivača, razmaka metalnih rožnjača u krovu, termo i hidroizolacije pa sve do adekvatnog prirodnog osvetljenja, zaštite od prejakog sunca i svežeg vazduha koji su preduslovi za neometan rast biljaka.

Zamisao investitora je bila da jedna od četiri celine bude oformljena kao showroom za pokazivanje velikog asortimana biljaka koje vrtni centar KALIA nudi svojim kupcima pa je, uz potrebu za dnevnom svetlošću i svežim vazduhom, trebalo obezbediti i atraktivnost samo prostora.

Kompanija VELUX je bila uključena u projekat od same faze planiranja, od razrade idejnog rešenja pa do same ugradnje prozora za ravne krovove. Bilo je potrebno naći pravo, tehnički izvodljivo rešenje na datoj krovnoj konstrukciji, obezbediti dovoljno svežeg vazuha, dovoljnu osvetljenost prostora u lux-ima a opet i zaštiti biljke od prejakog sunca u letnjim mesecima. Ekstremni vremenski uslovi koji karakterišu Nikšić dodatno su morali biti uzeti u obzir.

U saradnji sa arhitektama i investitorom, odlučeno je da na sve ove izazove najbolje mogu odgovoriti VELUX krovni prozori za ravne prozore sa kupolama CVP koji obezbeđuju i ventilaciju i mogućnost automatizacije mrežice za zaštitu od sunca čime je u potpunosti obezbeđeno da se putem daljinskog upravljača biljke zaštite ili da se u prostor pusti dovoljna količina svežeg vazduha. Ovi prozori su opremljeni i kišnim senzorima koji pokreću automatsko zatvaranje ukoliko kiša počne da pada u momentima kada u prostoru nema zaposlenih.

Konačan rezultat partnerskog rada na rešavanju svih izazova koje ovako složen projekat nosi sa sobom je predivan i jedinstven prostor u Crnoj Gori a i šire u regionu kojim se svi partneri u projektu mogu ponositi.

Najvažnije su ipak reakcije kupaca i zaposlenih u vrtnom centru a one su izuzetno pozitivne. Zaposleni i posetioci borave u zdravom okruženju, ispunjenom svetlošću i svežim vazduhom a automatizacija ventilacije i zaštite od kiše i sunca čini rad u ovom vrtnom centru izuzetno komfornim. Samim tim i investitor je zadovoljan predloženim VELUX rešenjima i krajnjim izgledom prostora.

Više informacija o VELUX rešenjima za ravne krovove možete pronaći ovde.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;