PRIJAVA-468X60-BANNER

Za četiri godine popravljeno 1.258 kilometara puteva

03.04.2018. | M.N.S. | Novosti

Za četiri godine, kroz projekat rehabilitacije, ekipe Puteva Srbije obnovile su 1.258 kilometara državnih saobraćajnica. U to se ne ubrajaju auto-putevi. Umesto opštinskih vlasti novim asfaltom je osveženo i 647 kilometara lokalnih puteva. Najviše kilometara asfaltirano je tokom prošle godine - 427 kilometara državnih i 250 kilometara lokalnih drumova.

- Planom za ovu godinu, za održavanje - redovno, periodično i urgentno - izdvojeno je 18,8 milijardi dinara - piše u godišnjem planu Puteva Srbije. - Za izgradnju, rekonstrukciju i rehabilitaciju planirano je 3,6 milijarde dinara.

Ovogodišnji program rada nameće ozbiljan tempo putarima. Tako, na primer, od 14 puteva na kojima treba da bude postavljen novi asfalt, polovina je već trebalo da bude obnovljena. Posao renoviranja sedam deonica, naime, prenet je iz prethodne godine.

Kod mostova slika je još lošija. Od planiranog renoviranja 27 mostova u 2018, njih 18 preuzeto je iz ranijih godina. Samo devet „novih" mostova ušlo je u plan obnove za ovu godinu. Od 14 puteva na „crnim tačkama", osam je prvi put u programu za rehabilitaciju, a šest je već bilo u lanjskim planovima. Kad su kilometri na klizištima u pitanju, ove godine je od 14 lokacija, 11 iz ove godine, a samo tri su stare obaveze.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

U Putevima Srbije kažu da je novac za obnovu asfalta obezbeđivan iz sopstvenih sredstava ili kredita različitih finansijskih institucija. Zajmove za puteve odobravala je Svetska banka, ali i Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka.

Putevi Srbije gazduju nad više od 16.000 kilometara državnih puteva prvog i drugog reda. Ostalim saobraćajnicama upravljaju lokalne vlasti.

- Lokalni putevi nisu u našoj nadležnosti - kažu u JP Putevi. - S obzirom na to da pojedine opštine nemaju sredstava da finansiraju obnovu putne mreže u njihovoj nadležnosti, pomažemo im kada god smo u mogućnosti. Tako smo 2016. obnovili 202 kilometara, u 2015. - 105, a godinu dana ranije 90 kilometara lokalnih puteva. Istovremeno smo rehabilitovali i 282 kilometara državnih puteva u 2014. godini, 2015. smo obnovili 262, a pre dve godine 313 kilometara državnih saobraćajnica. Lane je obnovljeno i četiri mosta.

- Nekoliko faktora odlučuje koje će se deonice obnavljati i u kojim delovima Srbije - naglašavaju u Putevima Srbije. - Naš cilj su ravnomeran regionalni razvoj, pa prilikom pripreme plana rehabilitacije vodimo računa i o stanju u kojem se određeni put nalazi. Ispituje se koliki je stepen oštećenosti puta, ravnost kolovoza, kakvi su bezbednosni uslovi za učesnike u saobraćaju... Onda se uzima u obzir i značaj putnog pravca u putnoj mreži i saobraćajno opterećenje, te ravnomerna regionalna zastupljenost izabranih deonica.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;