INFONET-468X60-BANNER

Raste tržni centar u Beogradu na vodi

20.03.2018. | Beobuild

Tržni centar koji se gradi na savskom priobalju u okviru projekta Beograd na vodi izrasta u jedno od najvećih gradilišta u gradu, a dimenzije ovog velikog poduhvata nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Samo gradilište je nepregledno veliko, u ovoj fazi prostire se na preko 6 hektara, dok će ukupna bruto površina budućeg maloprodajnog objekta iznositi impresivnih 300.000 kvadrata. Kako se radovi polako intenziviraju na samoj konstrukciji, na delu ove ogromne parcele već izranjaju nadzemni spratovi. Radovi na iskopu i šipovima počeli su krajem 2016. godine, da bi u septembru 2017. zvaničnom ceremonijom počeli i radovi na samom objektu. Radovi najbrže napreduju na delu objekta uz most „Gazela”, gde je funkcionalno planiran nadzemni deo velike javne garaže.

Javna garaža prostiraće se celom površinom objekta na dve podzemne etaže, uz nadzemno krilo bliže mostu. Na tom delu trenutno se betonira treći sprat nadzemnog dela garaže, koja će ukupno imati 3.600 zatvorenih parking mesta. U prethodnom periodu ugrađeno je oko 10.000m³ betona i 1.000 tona armature samo u šipove ovog tržnog centra, dok je u konstrukciju objekta do sada ugrađeno 40.000m³ betona i oko 5.000 tona armature. Na najvećem delu objekta još uvek se izvode podzemne etaže - prvi i drugi sprat podruma, tako da je većina gradilišta još uvek ispod nivoa reke. Završeni su svi radovi na pobijanju šipova, ostao je još jedan manji deo temeljne ploče da se završi na severnom delu gradilišta. Na delu kod mosta Gazela gde je najveća izvedenost, konstrukcija objekta je već dosegla visinu mosta, a počeli su i izolaterski radovi na zaštiti spoljnih zidova od podzemnih voda.

Kako ovaj objekat nije imao značajnijih prostornih ograničenja, njegova ogromna površina zapravo je iskorišćena za realizaciju dosta atraktivnog koncepta, koji će podrazumevati kombinovanje unutrašnjeg i spoljnog ambijenta. To će biti postignuto formiranjem prostranih pešačkih promenada u unutrašnjosti, svojevrsnih ulica i trgova pokrivenih transparentnim krovom, koji će posetiocima davati utisak kupovine na otvorenom. Prema projektu planiran je krov od providnih EFTE (Etilen tetrafluoroetilen) panela, koji će obezbediti veliku osvetljenost i maksimalno korišćenje dnevnog svetla u unutrašnjosti. Ambijent gradske ulice dočaravaće i estetizovani trotoari, klupe za sedenje i kandelabri ulične rasvete.

Tržni centar biće podeljen u dve ambijentalne celine različitog karaktera i dizajna, međusobno povezane linearnom arkadom. Ekskluzivnost dela koji gleda na Savu koristiće brojni restorani i kafići sa baštama, dok bi deo ka gradu generalnije bio orjentisan ka maloprodaji. Supermarket će biti u prizemlju, dok će drugi sprat biti posebna zona sa bioskopima i sadržajima za porodičnu zabavu. Ukupna površina prostora za izdavanje u ovom tržnom centru iznosiće 93.000m², organizovanih u 500 prodajnih lokala i 50 restorana, što ga čini gotovo duplo većim do prvog sledećeg konkurenta. U tom smislu, on jeste najveći takav objekat u zemlji, ali i jedan od najvećih u širem regionu.

Glavni projektant „BW Galerije“ je RTKL, čuvena američka arhitektonska kompanija, viseštruko nagrađivana kao lider u razvoju maloprodajnih koncepata. Kao lokalni konsultant izabran je beogradski arhitektonski biro ArhiPro, dok je izvođač radova na konstrukciji građevinsko preduzeće Gradina.

Otvaranje tržnog centra planirano je za 2020. godinu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;