BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

U planu tunel ispod Ade

09.03.2018. | M.T.K. | Novosti

Prema nacrtu Generalnog urbanističkog plana (GUP), zbog rasterećenja saobraćaja, za četiri godine trebalo bi da počne izgradnja saobraćajnog tunela ispod Ade Ciganlije. Prema rečima glavnog gradskog arhitekte Milutina Folića, projekat bi trebalo da se uradi do 2022. godine. U istom roku planiran je završetak uređenja pristupnih saobraćajnica srednjeg magistralnog prstena.

- Magistrala T6 protezala bi se od Severne tangente, odnosno Pupinovog mosta, preko Zemuna i Novog Beograda, do Čukarice - objašnjava Folić. - Kod tramvajske okretnice u Ulici dr Ivana Ribara bio bi ulaz u podzemni tunel, koji bi izlazio kod petlje u Trgovačkoj ulici u naselju Čukarička padina.

Saobraćajnica bi se nadovezala na Ulicu maršala Tolbuhina, kod nadvožnjaka kojim se „preskače" Savska magistrala, gde je planirana i nova saobraćajna petlja.

Prema Folićevim rečima, da bi ovaj projekat imao efekta, u narednim godinama moraju da se završe najavljeni strateški projekti - dva mosta i dva tunela u gradu.

- Konkretno, mora da se završi novi Savski most, tunel koji će povezati Ekonomski fakultet i Bulevar despota Stefana. Počeće da se zida kapitalni projekat, saobraćajnica koja će spojiti obale Dunava kod Ade huje. A da bi se završio Unutrašnji magistralni prsten (UMP), moraće i da se probije tunel ispod Topčiderskog brda, kako bi se povezao Most na Adi sa Autokomandom - objašnjava Folić.

Tunel koji bi se gradio da poveže Novi Beograd i Čukaricu bio bi dugačak oko 2,3 kilometra.

Gradski urbanista objašnjava da je podzemna saobraćajnica ispod Savskog jezera najbolje rešenje da se povežu Čukarica i Novi Beograd.

- Odustali smo od gradnje mosta. Glavni razlog je zaštita životne sredine, očuvanje ambijentalnog izgleda Ade Ciganlije. A ni razlika u ceni ne bi bila velika - objašnjava Folić.

 

Komentari: 1

Darko 20.03.2018 14.40.18

A šta se čepom na Trošarini? Potez Save Maškovića do Braće Jerković ulice je preopterećen, naročito izgradnjom naselja Stepa Stepanović i velikih blokova zgrada oko raskrsnice Vojvode Stepe i Kružnog puta.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;