Raspisan konkurs za izradu projekta za izgradnju pametne zgrade u krugu toplane Novi Beograd

08.03.2018. | G.N. | Novosti

Preduzeće zaduženo za tople domove Beograđana, u narednom periodu moglo bi da se pohvali pametnom zgradom. Beoelektrane su raspisale konkurs za izradu projekta za izgradnju futurističkog poslovnog objekta u krugu toplane Novi Beograd. Zainteresovani investitori imaju rok do 28. marta da dostave ponude.

Novi objekat prostiraće se na skoro 2.500 kvadrata i nalaziće se na mestu sadašnjeg kompleksa JKP Beogradske elektrane na Novom Beogradu, u Ulici Savski nasip 11.

- Zadatak je izrada idejnog rešenja i idejnog projekta za izgradnju nove poslovne samoodržive pametne zgrade - stoji u konkursu. - Objekat bi, pored svoje osnovne uloge, služio i kao pokazni primer zgrade ovakvog karaktera sa ciljem edukacije studenata, inženjera, investitora i klijenata, koji bi podržali filozofiju socijalnog, ekološkog i ekonomskog razvoja.

Novi objekat biće pretežno kancelarijskog tipa uključujući konferencijske i sale za sastanke. Prizemlje će imati atrijum, koji će služiti kao muzej sa izloženim eksponatima kako se razvijala kompanija JKP Beogradske elektrane.

- Građevinski materijali ne smeju biti štetni za okolinu i zdravlje ljudi. Poželjno je da oni budu reciklirani i proizvedeni uz što manji utrošak energije - jedan je od zahteva na koji će odgovoriti zainteresovani investitori.

Kako stoji u konkursu, pametna zgrada Beoelektrana treba da koristi obnoljive izvore energije sa što manjim negativnim uticajem na prirodnu okolinu.

Beoelektrane kao naručilac projekta, za investitore imaju i nekoliko dodatnih uslova, koji moraju da budu ispunjeni pre razmatranja ponude. Jedan od njih je da zainteresovani u poslednjih pet godina treba da imaju jedan realizovani projekat, ili da su učestvovali u realizaciji izrade projekta poslovne pametne zgrade sa minimalnom površinom od 2.000 kvadrata.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...