Pucaju zidovi zbog izgradnje tržnog centra

23.02.2018. | G.Novaković | Novosti

Žitelji dela Radničke ulice, od letos strahuju za bezbednost svojih domova. Intenzivna gradnja tržnog centra „Ada mol" u pomenutoj ulici, koja od avgusta prošle godine podrazumeva i miniranje zemljišta, napravila je pukotine na zidovima kuća, kako unutrašnjim, tako i spoljašnjim. I dok je nadležna inspekcija nemoćna, jer investitor ima sve građevinske dozvole, dotle izvođač radova negira odgovornost za problem.

Prema svedočenju oštećenih stanara, detonacije su počele početkom avgusta. Navodno, građevinci su naišli na stenski masiv na mestu nekadašnje fabrike „Minel". Miniranje terena za temelje budućeg šoping-mola bila je jedina opcija.

- U početku su ekplozije bile nalik na topovski udar, da bi vremenom detonacije izazivale manje zemljotrese - priča Draško Janković iz Radničke 5H. - Kada su probijali šipove, na zidu u našoj kući pojavile su se linije. To nam je delovalo bezopasno, međutim, miniranje je prouzrokovalo pukotine. Sada se već plašimo za bezbednost.

Ugroženi sugrađani zajednički su se obratili Građevinskoj inspekciji, ali naišli su na „rampu", jer je kompanija GTC pribavila neophodne dozvole za izgradnju velelepnog objekta.

- Zakon o izgradnji ne poznaje pojam miniranja u gradu, te ne postoji pravna mogućnost ni da ih tužimo - kaže Janković. - Pisali smo i nadležnima iz „Ade mola", ali oni tvrde da nisu izazvali problem.

Stanari priznaju da je firma Gradina d.o.o, koja je izvođač radova, pokazala dobru volju u jednom slučaju, postavljajući lenjire na spoljne zidove, kako bi pratili da li se pukotina širi. Iako je ustanovljeno da se oštećenje pogoršava, ništa tim povodom nije učinjeno.

- Ne znamo da li su razbili stene, ni koliko još detonacija možemo da očekujemo. Ponekad potrese osetimo i nekoliko puta dnevno. Imam dvoje male dece, koje pokušavam da animiram da se ne bi plašila. Čak nam je i pas pobegao iz dvorišta. Zaista ne znamo na koji način da izađemo na kraj sa ovom situacijom - rekao je sagovornik.

Rukovodstvo kompanije GTC kaže, za Novosti, da je korišćen dinamit, kako je definisano projektom, što su odobrili svi nadležni organi. Takođe, investitori napominju da se miniranje izvodi uz prisustvo stručnjaka za bezbednost i kontrolu.

- Izvođač radova je u redovnoj komunikaciji sa susedima. Ukoliko se desi bilo kakva šteta uzrokovana delovanjima na gradilištu, odgovorni će nadoknaditi štetu - rekli su iz GTC kompanije.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...