BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Nišlije čeka rekonstrukcija gradskog trga

07.02.2018. | RTS

Da li će centralni gradski trg kralja Milana u Nišu dobiti spomenik njemu u čast ili će deo trga biti posvećen Filmskim susretima, neki su od predloga građana za njegovo uređenje. Idejno rešenje ponudili su Zavod za urbanizam i niški Građevinsko arhitektonski fakultet, a komisija koju je za rekonstrukciju trga imenovala Skupština grada Niša, konačno rešenje saopštiće do kraja nedelje. Trg, koji se u jednom periodu zvao Trg oslobođenja, trebalo bi da dobije novi izgled do kraja godine.

Zašto na Trgu kralja Milana nema spomenika kralju Milanu, pita se arhitekta Hadži Ivan Redi, koji već dugo zagovara ideju o izgradnji spomenika.

- On je za sam grad učinio puno, centralni deo pogotovo dobio je jednu arhitektonsku formu koju i danas baštini, tri osnovne škole su se aktivirale, gimnazija je formirana - objašnjava arhitekta Hadži Ivan Redi.

Tvrđavskim mostom šetali su velikani jugoslovesnkog i srpskog glumišta. Pesnik Dalibor Popović Pop bi tu napravio interaktivne spomenike njima u čast.

Idejno rešenje koje podrazumeva pešačku zonu uklanjanjem postojećeg parkinga, izgradnju fontane ali i druge predloge, razmotriće komisija.

- U okviru projekta za dobijanje građevinske dozvole, radiće se premer i predračun radova i tada ćemo biti upoznati sa tačnom cifrom koliko će radovi na uređenju trga koštati - objašnjava gradski urbanista Nikola Lečić.

Nišlije su, čini se, zaboravile na deo keja, a da bi se on otvorio stručnjaci su predložili da se trafike izmeste. Konačna odluka biće saopštena u petak.

Uređenje trga većina Nišlija pozdravlja, jer od 1937. godine kada je otkriven spomenik oslobodiocima Niša, izgled trga suštinski nije promenjen.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;