Brana Stubo-Rovni u završnoj fazi posle 30 godina gradnje

26.01.2018. | Glas zapadne Srbije

Gotovo tri decenije nakon početka radova, projekat brane i akumulacije, na reci Jablanici nadomak Valjeva najzad je u završnoj fazi. U izgradnju ove brane država je do sada uložila 80 miliona evra a za kompletan završetak potrebno je još 20, pa se zbog toga smatra jednim od većih infrastrukturnih projekata zapadne Srbije.

- Do sada je u sistem uloženo preko 80 miliona evra i za sada je izgrađeno negde oko 90 posto čitavog sistema. Republika Srbija je obezbedila 80 posto novca dok je jedan deo sredstava oko 6,7 miliona evra obezbedila komisija EU i taj novac je namenski upotrebljen za izgradnju cevovoda Valjevo - Slovac - kazao je za Glas zapadne Srbije vd direktor JP Kolubara Zoran Mitrović.

On je istakao da je za kompletan završetak potrebno još 20 miliona evra i da će u narednom periodu dobiti znatna finansijska sredstva od Kancelarije za javna ulaganja i to 4, 5 miliona evra za izgradnju cevovoda u dužini od osam kilometara koji se nalazi na deonici Paklje - Pećine gde se nalazi postrojenje za preradu vode.

Prema njegovim rečima potpuno su završene brana i akumulacija „Stubo - Rovni” a objekat se nalazi u fazi tehničkog prijema i probnog rada koji traje od avgusta 2017. godine do avgusta meseca 2018.

- Nakon tog perioda će uslediti prijem i izdavanje dozvola za rad, jezero je potpuno spremno, kompletna hidro - mašinska i elektro oprema takođe, kao i automatika su ispravne i rade, a jezero je puno vode - rekao je Mitrović.

Do sada je u potpunosti urađena brana i deo magistralnih cevovoda koji od brane „Stubo - Rovni” idu ka Valjevu i treba da produže ka Lazarevcu, Ubu, Lajkovcu i Mionici.

Osim kvalitetnog snabdevanja ova brana je od velikog značaja kada je odbrana od poplava u pitanju na čitavom slivu reke Kolubare.

Za grad Valjevo brana „Stubo - Rovni” je od velikog značaja kako za vodosnabdevanje tako i u odbrani od poplava. Prema rečima gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića ove godine iz gradskog budžeta za gradnju vodovoda do sela Stubo i Rovni izdvojeno je po 40 miliona dinara.

- Predvideli smo isto tako sredstva za gradnju vodovoda iz sistema Stubo - Rovni za selo Divci to je još 20 miliona. Predviđena je izrada projektne dokumentacije za ta poddivčibarska sela koja imaju velikih problema u sušnom periodu sa vodosnabdevanjem i za to smo predvideli još 10 miliona i 20 miliona za izradu vodovoda do sela Jovanje koje je neposredno ispod brane - kaže gradonačelnik.

Gvozdenović je naglasio da je šest miliona opredeljeno za izradu projekta za novu fabriku vode čiju će gradnju finansirati država u toku sledeće budžetske godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...