INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Koje ulice će biti rekonstruisane u Beogradu tokom 2018. godine?

16.01.2018. | Marija Antonijević | Blic

Rekonstrukcija Slavije i Ruzveltove ulice obeležile su prošlu godinu. Gradski čelnici za 2018. najavljuju nove projekte, koji će znatno ulepšati grad, poput rekonstrukcije Ulice kneza Miloša i Cara Dušana.

Najprometnija, Ulica kneza Miloša koja se proteže od Mostarske petlje do Bulevara kralja Aleksandra biće verovatno najveći poduhvat do sada, a njena rekonstrukcija počeće ove godine.

- To je jedna od glavnih gradskih arterija, pa se razmatra na koji način da se uradi u dve faze. U prvoj fazi bi se uradile instalacije, odnosno infrastruktura koja ide u trotoarima: kanalizacija, toplovodi... Kada se onda svi ti objekti povežu, tek tada će da se pređe na samu ulicu. Gradiće se nova garaža od 400 mesta, praktično svi automobili koji danas zauzimaju trotoar biće pod zemljom. Tada će trotoari biti slobodni za pešake i bicikliste, kojima ćemo obezbediti nove biciklističke staze. Plan je da se podzemne instalacije i trotoari urade 2018, a garaže sa saobraćajnicom 2019. godine - rekao je za Blic Milutin Folić glavni gradski urbanista.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Rekonstrukcijom ove ulice dodaće se još jedna, šesta traka, a najavljena garaža protezaće se od Nemanjine ulice sve do Višegradske.

Dugo najavljivana temeljna rekonstrukcija dela Karađorđeve ulice od Brankovog mosta do Kalemegdana takođe će biti započeta ove godine.

Osim klasičnog sređivanja saobraćajnice koja je sada prepuna rupa, planirano je i popločavanje kolovoza, proširenje trotoara, premeštanje šina na sredinu kolovoza i uređenje oronulih fasada duž ulice. Ono što je jako bitno je plan za izmeštanje stare železničke pruge oko Kalemegdana.

Planirano je da trotoari pored zgrada budu prošireni od četiri do pet metara, popločani granitnim pločama, kao i da se ožive lokali u prizemlju zgrada.

- Šetalište uz Savu biće oslobođeno saobraćaja. Postavićemo nove klupe, dečje igralište, prostor za skulpture, a Spomenik lučkom radniku biće premešten na poziciju na kojoj će biti vidljiviji, u pravcu silaza sa velikih stepenica na reku - izjavio je Folić.

Potpuna rekonstrukcija ulica Džordža Vašingtona, Kraljice Marije, Cara Dušana i 27. marta takođe je u planu, a počeće ove godine.

Iako je obnova Trga Nikole Pašića najavljivana tek 2019. gradski čelnici su je uvrstili u budžet za 2018. Prema planovima po­sto­je­ća fon­ta­na na Tr­gu Ni­ko­le Pa­ši­ća za­me­niće se vo­do­sko­kom sa mla­zni­ca­ma iz po­da i ona će za­u­ze­ti ma­nju kva­dra­tu­ru od sa­da­šnje.

Najavljeno je i rekonstruisanje Takovske ulice, Keja oslobođenja, Beogradske, Starine Novaka, Tadeuška Košćuška, Pariske ali i Bulevara kralja Aleksandra, od Takovske do Ruzveltove ulice.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;